Skip to main content
V Posavju 7° C Četrtek, 28. oktober 2021
03.12.2019
15:33
Mojca Metelko
Foto: arhiv ePosavje
Mojca Ž. Metelko je nepopustljiva, a sočutna kozoroginja, rojena v zimi leta 1984, staršem podjetnikom, proizvajalcem oblačil za otroke MO.JA, z mladostno željo biti umetnica.

Obraz Posavja

Mojca Ž. Metelko

Ker v prvo ni naredila sprejemnih izpitov za likovno akademijo, in ker "če ne bo v prvo, mi ni usojeno", je slučajno pristala v Kopru na študiju antropologije in kulturologije ter tako pridobila strokovno podlago in izgovor za preučevanje ljudi.

Mojca Metelko v študentskih časih

Od takrat se nič več ni zdelo takšno kot je, vedno je želela pogledati, kaj je še zadaj, ali je možno še kako drugače. Zato tudi ni slučajno, da se je podala na pot drugačnega, odgovornega podjetništva, ki izhaja iz reševanja izzivov okolja ter družbe in se udejanja v obliki poslovne skupnosti KNOF za trajnost.

Odgovornost je v temelju njenega delovanja, verjame da mora vsak najprej biti odgovoren do sebe, do svojega zdravja, nato do vseh drugih bitij okoli sebe, blizu in daleč ter nenazadnje do matere Zemlje, ki nas vse nosi. Je tudi vegetarijanka, nosi predvsem second-hand oblačila, si obredno barva lase z naravno rdečo kano ter pere zobe z leseno zobno ščetko.

Začetki Zavoda KNOF

Kako bo Sevnica izgledala čez 20 let, ker jo bo Mojca Ž. Metelko s čarobno paličico uredila po svoje?

Do pred nedavnega je Mojca Ž. Metelko verjela, da lahko reši svet. Sedaj ve, da stvari niso tako preproste. Ekologija žal stane. Dokler ljudje ne bomo pripravljeni plačati malce več za to (beri malo manj zaslužiti), da ohranimo svet na katerem živimo, ne da se samo pehamo za več in razvoj, se ne bo kaj dosti spremenilo.

Mojca Ž. Metelko upa, da bo čez 20 let Sevnica bolj čista kot danes, da bosta dva dimnika, ki sedaj precej spreminjata vonj sevniškega zraka našla rešitev, da bosta lahko obdržala delovna mesta in uspešno poslovala ter ohranjala čist zrak. Upa, da bo Sava tako čista, da bo Sevnica spet postala poletno letovišče za turiste iz Zagreba, upa, da bo namesto neuspele luknje za stadion na Hrastah spet polno vrtov, da si bodo občani lahko pridelali zdravo zelenjavo in se več gibali na svežem zraku.

Mojca Metelko, Zavod Knof

Kako Mojca Ž. Metelko preživlja zadnji mesec v letu? Kako praznuje božič in novo leto? Kateri od ritualov v mesecu decembru so ji pomembni?

"December je za našo družino zelo lep mesec, saj imamo poleg praznikov, kar nekaj rojstnih dnevov v tem času, saj nas je večina "zimskih". Sama se trudim, da ohranjam rituale, ki sem jih spoznala v svojem otroštvu, nekatere pa sva z možem nadgradila, saj sva dodala še izkušnje iz njegove medžimurske kulture, ki je zelo bogata s tradicijo. Tako "morata" na primer za Miklavža hčerki očistiti svoje škornje, preden jih postavita na balkon, da jima dobri stric prinese kakšno sladkarijo.

Čestitke za novo leto naredimo same iz ostankov papirja, kosov kakšnih pobarvanih pobarvank ter štampiljk iz krompirja. Jelko postavimo sredi meseca, lučke na željo otrok že dosti prej.

Pod jelko imamo tudi stare jaslice in za božični večer gremo vsako leto na ogled jaslic v cerkev v Boštanj in Sevnico, ker je v tem zame nekaj čarobnega. Božiček ponavadi prinese želene igrače, je pa starejša hčerka že precej pozorna na problem plastičnih igrač, tako da se trudimo pisati Božičku za knjige ali druge kvalitetne igrače, ki bodo trajale dlje časa. Za novo leto cela družina kuha in je, od popoldneva do polnoči, ko gremo na balkon naše hiše in se zaviti v dekno predajamo soju žarečih raket. Vesela sem, da je vsako leto manj petard."

Mojca Metelko, KNOF

Kaj Mojca Ž. Metelko meni o sodobnem potrošniku? Kakšen je? Koliko mikaven zanjo je blišč veselega decembra v nakupovalnih središčih, ki se je začel že pred prvim novembrom?

"Moram priznati, da je eden od razlogov, da vodim štiri trgovine Stara Šola, butike trajnostne mode, kjer so naprodaj tudi različni izdelki brez plastične embalaže, od lesenih zobnih ščetk, zobne paste, deodoranta v stekleni embalaži, do toaletnega papirja v kartonu, ta, da lahko zase in za svojo družino nakupujem v Knofu. Kar ne najdem pri nas, skušam poiskati pri sevniški trgovcih, če tega ni, se poslužim spletnega nakupovanja. Žal, ali pa na srečo, ne prebavljam več marketinških prijemov šoping centrov, v BTC grem morda enkrat na leto in trgovine se mi zdijo vse bolj prazne, prodajalci in kupci v njih pa vse bolj žalostni."

Zavod KNOF

Ali so otroci, starši, starostniki in drugi potrošniki žrtve reklamnih posiljevanj? Kako ekološko je biti v stilu?

"Zanimivo je, da trajnost in ekologija prihajata na mesto top tem, tudi za trgovce. Tako na primer eden najbolj znanih proizvajalcev hitre mode, izkoriščevalec delavcev in otrok na vzhodu, veliki onesnaževalec, v najnovejši reklami pravi, da pri njih dobite "trajnostno modo prihodnosti", ker so 0,5 % vseh oblačil, ki gredo na odpad uspeli reciklirati. Na drugi strani je velik halo okoli plastičnih vrečk omogočal trgovcem, da že postanejo eko in zeleni, če so jih na blagajni zamenjali s papirnatimi in tekstilnimi vrečkami. Kaj pa vsa v plastiko zavita hrana, ki jo dajemo v te eko vrečke? To ekološko zavajanje kupcev, ki pa so vse bolj ozaveščeni, je že dobilo izraz "Green washing." Me pa veseli, da je na drugi strani res precej in vse več ljudi, ki so skoraj prenehali kupovati nove stvari in to je njihov, če rečemo "modni stil." Možno je biti v stilu in ekološki, na tem temelji tudi naš novi projekt "Fab conscious," izjemna in ozaveščena, ki ga razvija prostovoljka iz Rusije, ki bo na enem spletnem mestu zahtevnejšim kupcem ponudila dostop do kvalitetnih "slow fashion" in dizajnerskih recikliranih oblačil."

Katere tri vrednote Mojca Ž. Metelko ceni in postavlja v ospredje svojega življenja?

"Zdravje, trajnost in solidarnost so vrednote, ki se jim trudim slediti tako osebno kot poklicno."

Stara šola, Sevnica

Kako bi Mojca Ž. Metelko opisala svoj poklic? Kaj počne? Kakšni so njeni cilji? Kaj nam obeta v prihodnje?

Mojca Ž. Metelko je vodja poslovne skupnosti KNOF za trajnost, ki združuje 42 ljudi. V KNOFu omogoča razvoj novih idej, povezuje posameznike, podjetnike ter išče trajnostne rešitve za podjetja, ki prispevajo k bolj čistemu okolju, zmanjševanju odpadkov, vključevanju socialno izključenih v družbo in zaposlovanje, zdravju ljudi.

"Eden prvih trajnostnih rešitev v Knofu je bil projekt Stara Šola, ki je najbolj prepoznaven. Gre za trgovino, kamor ljudje prinesejo še uporabne stvari, od oblačil, tehnike do pohištva, mi jih pripravimo za nadaljnjo uporabo in ponudimo naprodaj po dostopnih cenah. S prodajo omogočamo zaposlitev ene osebe v trgovini, krijemo pa tudi stroške najemnine, prevozov, predelave prejetih predmetov, ki jih je na mesec okoli 1 tone in pridejo v različnih stanjih, od zelo lepo ohranjenih in tudi novih, do čisto uničenih in umazanih."

Kaj je socialno podjetništvo? S katerimi idejami sodobne družbe se ukvarja?

Zadnje čase Mojca Ž. Metelko nerada uporablja termin "socialno" podjetništvo, ker je še vedno napačno razumljeno, tako med kupci, župani kot klasičnimi podjetniki. Socialno ne označuje socialno pomoč, socialni podjetniki večino svojih prihodkov namreč pridobijo od prodaje na trgu, poleg tega, da je v njihovem bistvu reševanje določenega družbenega ali okoljskega problema. Mojca Ž. Metelko tako ta termin nadomesti s terminom odgovorno podjetništvo. Odgovorno podjetništvo pa je tako precej težje kot klasično podjetništvo, kjer je največjega pomena le dodana vrednost na zaposlenega, kljub temu, da ta pogosto pomeni troizmensko delo za minimalca, v težkih delovnih pogojih in kljub temu, da je dodana vrednost večkrat na škodo okolja.

Odgovorni podjetniki oblikujejo poslovne modele, ki so vzdržni, tako za svoje zaposlene, družbo in okolje v katerem delujejo.

Zavod Knof, stara šola

Mojca napoveduje

December bo za nas KNOFovce precej živahen, skupaj štartamo namreč tri zanimive akcije, povezane z odgovornim potrošništvom in podjetništvom.

Prva akcija predstavlja naš novi produkt Odgovorna barva za prenovo pohištva, ki smo jo razvili v Knofu v sodelovanju s podjetjem Chemcolor iz Sevnice. Barva je lepo darilo za tiste, ki želijo osvežiti kakšen njim pomemben kos pohištva in mu dati "dušo". Njena posebnost je, da jo lahko uporablja prav vsak, tudi otroci, saj je na vodni osnovi in tako dobro prekriva, da les ne potrebuje predhodnega brušenja. Barve so na voljo v petih modnih pastelnih odtenkih, na voljo pa bodo v trgovinah Stara Šola v Krškem, Sevnici in Brežicah od 10. decembra dalje.

Druga akcija bo namenjena predvsem tistim podjetnikom in posameznikom, ki se prepoznate v zgoraj izpostavljenih temah, kot so zmanjševanje odpadkov, zero-waste, krožno gospodarstvo in družbena odgovornost. Knof poslovna skupnost bo 19. decembra premierno lansirala svoje pakete članstva, ki vam omogočajo, da se mi pridružite in postanete del spremembe. Spremljajte nas na knof.si in Instagramu Knof skupnost.

Tretja akcija bo primerna prazničnim dnem in bo ozaveščala o odgovornem potrošništvu ter izdelkih iz 100 % ponovne uporabe kot alternativno in trajnostno rešitev. Zakaj ne bi letos darila nabavili na bolšjih sejmih in "second hand" trgovinah, tako kot jaz? Večkrat se tam najdejo prav posebni kosi, ki so kot pisani na kožo mojim najdražjim. Odgovorna darila z namenom bodo na voljo tudi za vas v trgovinah Stara šola v Krškem, Sevnici in Brežicah ter na Instagramu Stara Šola Butik.

Zavod Knof, skupnost

OBRAZ POSAVJA – Mojca Ž. Metelko in njen slogan je:

"Živi odgovorno, najprej do sebe, nato do drugih bitij okoli tebe,
blizu in daleč ter do matere Zemlje, ki nas vse nosi.
"

Društvo KNOF

KNOF poslovna skupnost

KNOF poslovna skupnost za trajnost je vedno odprta za nove partnerje, sodelavce, ki želijo pridodati košček sestavljanke do bolj trajnostnega načina življenja in dela. Tudi velika podjetja v regiji se vse pogosteje srečujejo z izzivi vpliva, ki ga imajo na okolje in družbo, ali zaradi pritiska kupcev, občanov ali konkurence in Knof je pravi partner za iskanje trajnostnih rešitev za te izzive. Imajo več kot 10 let izkušenj iz trajnostnega inoviranja in krožnega gospodarstva, omogočili so zagon več kot 30 idejam in ustvarili več kot 70 zaposlitev.

ePosavje.com

eposavje
obraz posavja

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja