Skip to main content
V Posavju 2.9° C Sreda, 30. november 2022
19.03.2019
18:27
Foto: arhiv ePosavje
V nadaljevanju objavljamo prispevek Anite Obradović z naslovom Onesnaževanje planeta je zunanji pokazatelj notranjega onesnaženja, neozaveščenosti

Kljub temu, da vsi vemo za problematiko onesnaževanja okolja, globalnega segrevanja, izumiranja določenih vrst živali in rastlin, se redkokdo zaveda, da smo vsi odgovorni, da nekaj spremenimo in prispevamo svoj del k reševanju planeta. Ampak kako?

Najlažje nam je reči, jaz bi rad to spremenil, ampak ne morem, ker milijoni in milijoni ljudi po vsem svetu delajo drugače. To je res, so pa tudi posamezniki, ki se zavedajo svoje odgovornosti in delajo v skladu z njo. Za zgled si raje vzemimo njih. Saj vsak lahko prevzame odgovornost samo zase in za svoja dejanja. Kako in kje začeti? Začnimo pri sebi, znotraj sebe. Tu se začnejo dogajati spremembe. Delajmo na sebi, svoji osebnostni rasti, upočasnimo tempo, bodimo mirni in si vzemimo čas zase in za stvari, ki si jih želimo.

Bodimo hvaležni za vse kar imamo, saj ni nič samoumnevno. Bodimo srečni. Naša zunanjost je le odraz naše notranjosti, naša dejanja so le odraz tega kakšni smo sami s sabo. Nekdo, ki ima sebe rad, ima tudi druge. Nekdo, ki ceni sebe, ceni tudi svoje bližnje, okolico, naravo, ves planet. Torej, ko bo v naši notranjosti vse dobro, mirno in lepo, takrat bo tako tudi v naši zunanjosti in v naši okolici. Zavestno sprejmimo odgovornost za svoje misli in dejanja. Saj ko delujemo zavestno ne škodimo sebi, bližnjim, okolici in planetu.

Trudimo se ozavestiti še ostale, počasi nam bo uspelo. Saj vsak, ki pri sebi naredi majhno spremembo to vpliva na vse. In veliko majhnih sprememb prinese veliko spremembo, spremembo miselnosti in ozaveščanja. Kdaj začnemo? Zdaj. Zdaj je edini trenutek v katerem lahko nekaj spremenimo. Zdaj se zavestno odločimo in sprejmimo odgovornost za svoj notranji prostor, ker kdor živi zavestno in v skladu z višjim dobrim okolja ne onesnažuje. Narava nam vse da, bodimo dobri z njo.

Anita Obradović

zavod knof
prejeli smo

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja