Skip to main content
V Posavju 14.2° C Sreda, 18. maj 2022
20.04.2022
09:17
Vrbina NEK
Foto: arhiv ePosavje
Strokovnjaki Peter Suhadolc, Kurt Decker, Giovanni Costa in Livio Sirovich so v poročilu za italijanski parlament nakazali nezadostno protipotresno varnost jedra objekta NEK.

O zemeljskih pospeških

Kot so ugotovitve v torek predstavili v Alpe Adria Green (AAG), so avtorji študije podali negativno mnenje podaljšanju obratovanja krške nuklearke. Strokovnjaki so svojem poročilu, v oceni vplivov na okolje podaljšanja obratovanja Nuklearne elektrarne Krško, med drugim navedli, da je jedro elektrarne zgrajeno za pospeške 0,3 zemeljskega pospeška, nove naprave pa so zgrajene za pospeške od 0,6 do 0,8 zemeljskega pospeška, je o navedbah predstavnika AAG Franca Malečkarja poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Sklep strokovnjakov je, da se obratovanje NEK ustavi

Leta 1917 so na območju, kjer stoji nuklearka, že zaznali potrese tovrstne intenzitete. In če bi se ponovil tako močan potres, bi bile po Malečkarjevih besedah posledice katastrofalne. Sklep strokovnjakov seizmologije zato je, naj se ne le ne povečuje zmogljivost Neka, ampak da se obratovanje ustavi, je nadaljeval Malečkar.

O regionalni študiji seizmične nevarnosti

"Ob načrtovanju Neka sredi 70. let je bila sicer izvedena regionalna študija seizmične nevarnosti, a so jakost jedrne zgradbe izbrali na podlagi takratnih ameriških izkušenj oziroma standardov. Prav dejstvo, da so kasnejše objekte zgradili za večje pospeške, po njegovem nakazuje, da se v Neku zavedajo te nevarnosti," poroča STA. Če je na tej oceni vplivov na okolje vsaj malo resnice, bi lahko razmišljali o tem, da se pravzaprav igramo z obstojem države oziroma naroda, je posvaril Malečkar. Kot je spomnil, v AAG sicer niso ne za ne proti jedrski energiji kot takšni.

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Zadnje novice