Skip to main content
V Posavju 20.5° C Ponedeljek, 4. julij 2022
18.11.2020
19:55
Foto: ePosavje.com
Ukrepi zaradi epidemije se poznajo tudi na trgu dela. Zaradi upada ali izničenja dohodkov podjetij je več brezposelnih predvsem v storitvenih in predelovalnih dejavnostih ter gradbeništvu.

Stanje brezposelnosti v Posavju

Med epidemijo se je število brezposelnih močno povečalo

SEVNICA Če so se še v začetku leta številni delodajalci soočali s pomanjkanjem ustreznega kadra, se je spomladi, po razglasitvi epidemije, močno povečalo število prijavljenih brezposelnih, zmanjšalo se je tudi povpraševanje po delavcih in s tem povezano zaposlovanje brezposelnih.

"V prvem valu brezposelnost v Posavju ni tako močno porastla kot drugod po Sloveniji"

"V prvem valu, torej v mesecih marec in april, poraz brezposelnih, oziroma število novo prijavljenih v Posavju, ni tako močno poraslo v primerjavi z nekaterimi drugimi območji v Sloveniji. Večji porast je bil zaznam v maju in juniju, najvišja brezposelnost pa v juliju, okoli 3600 brezposelnih oseb," je za ePosavje.com povedala Saša Mohorko, vodja Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije, Območne službe Sevnica.

Septembra in oktobra beležili porast zaposlovanja

16,9 % več brezposelnih kot v oktobru 2019

V poletnih mesecih, po preklicu epidemije, se je stanje na trgu dela nekoliko omililo. Porast zaposlovanja beležijo tudi v septembru in oktobru. Pozitivna gibanja so gotovo vidna, dodaja sogovornica. "Izkazujejo se tudi v dejstvu, da je v preteklih letih oktober vedno izstopal po številu brezposelnih, iz razloga, ker so se prelili v evidenco iskalci prve zaposlitve, tokrat pa je oktobrska brezposelnost pravzaprav na ravni septembrske. Konec oktobra tako v Posavju beležimo 3395 brezposelnih oseb, kar je 16,9 % več kot v oktobru 2019," dodaja sogovornica.

Sprememba v strukturi brezposelnih

Novo prijavljeni prihajajo iz dejavnosti, ki so v tem času najbolj prizadete. "Veliko preliva beležimo iz predelovalnih dejavnostih, s področja trgovine, drugih poslovnih dejavnosti, tukaj imam v mislih zlasti zaposlovalne dejavnosti, agencije, področja gostinstva, prevozništva, osebnih storitev in seveda gradbeništva."

"Brez protikoronskih ukrepov bi bila brezposelnost v Sloveniji danes precej višja"

V prvih desetih mesecih letošnjega leta v sevniški območni službi Zavoda za zaposlovanje beležijo več kot 2700 novo prijavljenih brezposelnih, kar je 46 odstotkov več kot v letu 2019. Višji so tudi odlivi. Več je vključitev v zaposlitev, teh je bilo okoli 2000 oz. 15,8 odstotkov več kot lani.

Brežice, 13. november 2020

Kako kaže v prihodnje?

Predvidevanja na trgu dela so zelo negotova

"Gotovo so odvisna od uspešnosti obvladovanja epidemije in učinkov ukrepov, ki jih vlada z interventno zakonodajo sprejema in so zlasti na področju trga dela usmerjeni v ohranjanje delovnih mest. Odvisno je tudi od situacije v državah EU, torej pomembnejših gospodarskih partnericah Slovenije in s tem povezanega ponovnega zagona gospodarske rasti," še dodaja Saša Mohorko, vodja Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije, Območne službe Sevnica.

(eP)

posavje
video
posavski tednik
sevnica
krško
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja