Skip to main content
V Posavju 8.9° C Sreda, 1. december 2021
18.11.2020
19:55
Foto: ePosavje.com
Ukrepi zaradi epidemije se poznajo tudi na trgu dela. Zaradi upada ali izničenja dohodkov podjetij je več brezposelnih predvsem v storitvenih in predelovalnih dejavnostih ter gradbeništvu.

Stanje brezposelnosti v Posavju

Med epidemijo se je število brezposelnih močno povečalo

SEVNICA Če so se še v začetku leta številni delodajalci soočali s pomanjkanjem ustreznega kadra, se je spomladi, po razglasitvi epidemije, močno povečalo število prijavljenih brezposelnih, zmanjšalo se je tudi povpraševanje po delavcih in s tem povezano zaposlovanje brezposelnih.

"V prvem valu brezposelnost v Posavju ni tako močno porastla kot drugod po Sloveniji"

"V prvem valu, torej v mesecih marec in april, poraz brezposelnih, oziroma število novo prijavljenih v Posavju, ni tako močno poraslo v primerjavi z nekaterimi drugimi območji v Sloveniji. Večji porast je bil zaznam v maju in juniju, najvišja brezposelnost pa v juliju, okoli 3600 brezposelnih oseb," je za ePosavje.com povedala Saša Mohorko, vodja Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije, Območne službe Sevnica.

Septembra in oktobra beležili porast zaposlovanja

16,9 % več brezposelnih kot v oktobru 2019

V poletnih mesecih, po preklicu epidemije, se je stanje na trgu dela nekoliko omililo. Porast zaposlovanja beležijo tudi v septembru in oktobru. Pozitivna gibanja so gotovo vidna, dodaja sogovornica. "Izkazujejo se tudi v dejstvu, da je v preteklih letih oktober vedno izstopal po številu brezposelnih, iz razloga, ker so se prelili v evidenco iskalci prve zaposlitve, tokrat pa je oktobrska brezposelnost pravzaprav na ravni septembrske. Konec oktobra tako v Posavju beležimo 3395 brezposelnih oseb, kar je 16,9 % več kot v oktobru 2019," dodaja sogovornica.

Sprememba v strukturi brezposelnih

Novo prijavljeni prihajajo iz dejavnosti, ki so v tem času najbolj prizadete. "Veliko preliva beležimo iz predelovalnih dejavnostih, s področja trgovine, drugih poslovnih dejavnosti, tukaj imam v mislih zlasti zaposlovalne dejavnosti, agencije, področja gostinstva, prevozništva, osebnih storitev in seveda gradbeništva."

"Brez protikoronskih ukrepov bi bila brezposelnost v Sloveniji danes precej višja"

V prvih desetih mesecih letošnjega leta v sevniški območni službi Zavoda za zaposlovanje beležijo več kot 2700 novo prijavljenih brezposelnih, kar je 46 odstotkov več kot v letu 2019. Višji so tudi odlivi. Več je vključitev v zaposlitev, teh je bilo okoli 2000 oz. 15,8 odstotkov več kot lani.

Brežice, 13. november 2020

Kako kaže v prihodnje?

Predvidevanja na trgu dela so zelo negotova

"Gotovo so odvisna od uspešnosti obvladovanja epidemije in učinkov ukrepov, ki jih vlada z interventno zakonodajo sprejema in so zlasti na področju trga dela usmerjeni v ohranjanje delovnih mest. Odvisno je tudi od situacije v državah EU, torej pomembnejših gospodarskih partnericah Slovenije in s tem povezanega ponovnega zagona gospodarske rasti," še dodaja Saša Mohorko, vodja Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije, Območne službe Sevnica.

(eP)

posavje
video
posavski tednik
sevnica
krško
brežice

Pridružite se nam