Skip to main content
V Posavju 28° C Nedelja, 3. julij 2022
24.10.2020
11:10
Gostinci, COVID-19
Grafika: ePosavje.com
Posavski gostinci so si s poletno sezono nekoliko opomogli po zaprtju v času epidemije v pomladnih mesecih. Zdaj pa so morali svoja vrata ponovno zapreti. Kakšne bodo posledice, kako naprej?

Težave gostincev v času epidemije

KRŠKO Posavski gostinci so si s poletno sezono nekoliko opomogli po zaprtju v času epidemije v pomladnih mesecih. Zdaj pa so morali svoja vrata ponovno zapreti. "Za nas pomeni ponovno prilagajanje, so neke izjeme, kot je dostava ali oseben prevzem v lokalu, mi se bomo tega poslužili, tako da smo pripravljeni na to že od marca, ker smo že enkrat bili zaprti," pove Nejc Kunst iz Gostilne Kunst. "Mi dostavo normalno delamo kot prej, malo se je dostava povečala glede na to, da so lokali zaprti, ampak vseeno smo padli na 30% prometa," pa je povedal Tomaž Pohle iz Pizzerie Fontana.

Z dostavo ne bodo nadoknadili izgube ob zaprtju

Vendar z dostavo ne morejo nadoknaditi izgube ob zaprtju. Kako bo z zaposlenimi, še ne vedo … "Nekaj natakarjev bomo vključili v dostavo, ampak mislim, da tudi ne bodo mogli doseči polovičnega delavnega časa, tako da jih bo verjetno okoli šest odšlo na čakanje. Zaposlenih imamo šestnajst, drugače pa tudi dvanajst študentov, ki sedaj pač ne bodo mogli nič delati," še doda Pohle.

"Posledice za naše podjetje so velike"

"Bomo videli, kakšno bo povpraševanje. Določene bomo dali na čakanje, prilagajali se bomo sproti, ker ne moreš vedeti, kako je. Saj vidite, da se iz dneva v dan dogajajo spremembe, težko je kaj planirati. Posledice za naše podjetje so v letošnjem letu velike, izguba prometa je ogromna, več kot 30%," je povedal Kunst.

"Gostinski lokali niso bili viri okužb"

Gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se nam zapiranje zdi neupravičeno, pravijo na Obrtno-podjetniški zbornici, ki je proti ponovnemu zapiranju gospodarstva. "Zagotovljena je zadostna razdalja, tako da niso problemi gostinski lokali in frizerski saloni, ampak je problem drugje," pove Janja Starc, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško.

Kaj pričakujejo od države?

In kaj gostinci pričakujejo od države? "Nič veliko. Računamo bolj na sebe, kot na državo. Dajo pomoč bolj na načelni ravni. Eno osebo smo samo za to zaposlili, zaradi papirjev, ker so takšmi postopki javljanja, kdaj do dela, kdaj ne dela. Ogromno birokracije, ampak nekako bomo speljali, bomo že," pove Kunst. "Od države bo verjetno še slabše, kot je bilo. Pomagati si bomo morali sami. Upam, da bomo z dostavo naredili vsaj toliko, da bomo pokrili stroške in zaposlene," pa ga je dopolnil Pohle.

Kakšno pomoč pričakujejo na zbornici?

Na zbornici sicer pričakujejo, da bo država prizadetim pomagala v obliki temeljnega dohodka. "Absolutno temeljni dohodek, ki je sedaj v novem paketu predviden 1100 €, to je za samozaposleno osebo, potem zagotovitev plačila delavcem, to pomeni čakanje na delo, od doma, ki naj bi bilo 100 % in ne 80 %," je za ePosavje TV povedala Janja Starc, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško. Od države zahtevajo tudi, da jim v celoti pokrije vse fiksne stroške, vključno z najemninami ter da se jim v tem času zamrzne odplačevanje bančnih kreditov in lizingov.

(eP)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
video
posavski tednik

Pridružite se nam