Skip to main content
V Posavju 24.3° C Torek, 17. maj 2022
28.01.2020
14:14
Vrbina, JEK 2, odstop Marjana Šarca
Grafika: ePosavje
Predsednik vlade Marjan Šarec je v ponedeljek oznanil odstop s funkcije. Konec avgusta se je v Krškem zavzel za projekt JEK 2. Kaj to pomeni 160 dni pozneje?

Četrtek, 22. avgust 2019. Marjan Šarec na vrhuncu svoje politične moči kot predsednik Vlade Republike Slovenije obišče Nuklearno elektrarno Krško in prvič javno podpre izgradnjo drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško. "Zelo kmalu se bo potrebno tudi odločiti, kam Slovenija želi."

Ponedeljek, 27. januar 2020. 159 dni pozneje v Državnem zboru napove: "Ljudje po terenu me veliko sprašujejo. Predsednik dajte to, dajte ono. Z vsemi temi prošnjami se seveda strinjam, vendar pač s to vlado ne morem doseči. In zato je najbolj pošteno, da gremo na predčasne volitve. Še danes pa bom poslal mojo odstopno izjavo v državni zbor."

Če je v Krškem mislil na slovensko energetsko pot, je v Ljubljani nakazal nadaljnjo politično pot Slovenije. In kaj nove okoliščine pomenijo za razvoj projekta JEK2? Ugibamo lahko o treh poteh.

PRVIČ: Žal se ne bo nič spremenilo

Najbolj verjetna napoved je, da bo jasna politična podpora projektu JEK2 – na kar so spomnili tudi na Facebook strani Stranka LMŠ Krško, »da Krško podpira predsednika, ki je prvi nedvomno podprl izgradnjo NEK2 in s tem jasno nakazal razvojno smer uspešne države.« - izgubila svoj že zbledel avgustovski zalet.

DRUGIČ: Projekt se bo umaknil iz javnosti

Najmanj verjeten scenarij je, da se bo projekt umaknil iz javnosti. Slovenija še vedno išče pot v brezogljično družbo, ob tem pa nove tehnologije in spremenjen način življenja dvigujejo porabo električne energije. V GEN energiji pravijo, da je "projekt prešel v fazo, ko moramo pridobiti jasno stališče lastnika, Republike Slovenije. Sprejeti je treba strateško odločitev o energetski prihodnosti Slovenije." In zaradi čakanja na sprejem strateške odločitve projekt ostaja v javnosti.

TRETJIČ: Politična odločitev ZA JEK 2

V iskanju politične odločitve za JEK 2 bo vse odvisno od nadaljnega razpleta dogodkov na državni ravni. V primeru razpisa predčasnih volitev bo ena izmed tem na soočenjih zagotovo tudi podnebne narave in s tem dolgoročna energetska oskrba Slovenije. V nasprotnem primeru in ohranjanju trenutnega »statusa quo« v Državnem zboru, lahko o časovnici politične odločitve zgolj ugibamo. Dokler zadnji ne bo ugasnil luči.

Blaž Šunta

krško
komentar
drugi blok

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja