Skip to main content
V Posavju 20.5° C Četrtek, 7. julij 2022
01.04.2022
12:29
Košorok, GEN energija
Grafika: ePosavje.com
S 1. aprilom je Blaž Košorok prevzel vodenje GEN energije, Združenje nadzornikov Slovenije ob tem opozarja na nadaljevanje slabe prakse neposrednega prevzemanja funkcij v upravah državnih družb.

Košorok s 1. aprilom na čelu GEN energije

KRŠKO S petkom, 1. aprilom, je vodenje GEN energije prevzel še do ponedeljka državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok. V iskanju pravega odgovora na zeleni prehod slovenskega gospodarstva in Slovenije nasploh bo eden večjih izzivov novega generalnega direktorja nadaljevanje projekta drugega bloka krške nuklearke, nadaljevanje projekta JEK2.

Novšak: "Politika je bila vedno proti, da v akte umestimo strokovnost"

Pred dobrima dvema tednoma so o kadrovskem dogajanju v največji posavski gospodarski družbi na izredni seji govorili krški občinski svetniki in povabljeni gosti. Zdaj že nekdanji generalni direktor družbe Martin Novšak je na seji povedal, "da je bila politika vedno proti, da v akte umestimo strokovnost. Ne razumejo, kaj je varnost. Na GENu morata biti od 3 članov uprave vsaj dva z jedrskega področja. Denar je varnost. NEK spada med 10 najbolj varnih elektrarn na svetu. 1500 ljudi, 3,3 milijarde evrov prometa, najmanj 40% proizvodnja elektrike. To so velike stvari."

Na izredni seji so pogrešali ministre in sekretarje

Na tej seji so svetnice in svetniki pogrešali predstavnike države, tudi sekretarja Košoroka. Svetnik Dušan Šiško je na seji povedal, "da če bi  izredno sejo sklicali prej, je velika verjenost, da bi se seje udeležil kakšen predstavnik iz ministrstva, morda celo minister. To sem govoril tudi že v Ljubljani decembra meseca, ko so začeli govoriti, da je treba menjati našega direktorja, gospoda Martina. Velikokrat sem jim povedal, ne segajte v kačje gnezdo. In ne pošiljajte v Krško kakšnih brezveznežev, ker Krčani tega ne bomo dopustili. V preteklosti smo takšne igre nekajkrat že preprečili, zdaj pa se je to zgodilo žal tudi, ne morem drugače reči, s pomočjo domačih izdajalcev."

Vrbina NEK

O lokalni komponenti kot začimbi in "nekem delu folklore"

Košorok

"Ta lokalna komponenta, ta, bi rekel neka začimba, je nek del folklore, kar je prav. Seveda je treba dati zelo velik pomen temu deležniku, lokalni skupnosti, se je treba z njimi pogovarjati, treba je predstaviti. Škoda, da se delajo zaključki preden se ljudje med seboj spoznamo. Tukaj jaz upam, da bom imel priložnost predstaviti sebe, svoj način dela oziroma svoje rezultate," je novi generalni direktor GEN energije povedal v mikrofon TV Slovenija še pred sredino predstavitvijo pred nadzorniki. 

Vizjak

Za časopis Delo je v sredo zvečer dogajanje komentiral minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. "Ni res, te informacije, ki jih berem, so izmišljene," je minister odgovoril na očitke o neenotnosti v SDS pri izbiri generalnega direktorja Gen energije. Po poročanju Dela je Vizjak povedal, "da o direktorju ne odloča mestni svet Krškega, temveč kompetenten organ, ki tudi prevzema odgovornost za svoje odločitve, to je nadzorni svet Gen energije."

Opozorila o nadaljevanju slabe prakse neposrednega prevzemanja funkcij

V Združenju nadzornikov Slovenije ob sredinem dogajanju v Krškem opozarjajo na nadaljevanje slabe prakse neposrednega prevzemanja funkcij v upravah državnih družb s strani državnih funkcionarjev brez šestmesečnega obdobja ohlajanja od prenehanja teh funkcij in nezdružljivosti funkcij. Kot opozarjajo, je bil novembra lani v upravo Luke Koper, d.d. že imenovan državni sekretar z Ministrstva za okolje in prostor.

Tako so 27. oktobra 2020 po takrat zaznani slabi praksi v primerih imenovanj v uprave državnih družb predstavili mnenje stroke v obliki stališča glede kandidatur funkcionarjev in oseb s funkcijo v politični stranki, na katero so bili voljeni ali imenovani, za člane organov vodenja družb s kapitalsko naložbo države in samoupravnih lokalnih skupnosti. V njem so zapisali, "da je za njihovo kandidaturo potrebna enaka strogost glede upoštevanja šestmesečnega 'obdobja ohlajanja' od prenehanja teh funkcij in nezdružljivosti funkcij, kot to velja za člane nadzornih svetov družb s kapitalsko naložbo države v skladu z 21. čl. ZSDH-1."

Golob: "Kar se zdaj dogaja, je uničenje slovenskega gospodarstva"

"To kar se zdaj dogaja, je uničenje slovenskega gospodarstva. In ne, ne smemo dopustiti, da se bo še naprej nadaljevalo. Ne zaradi tega, ker sem bil zaradi tega tudi jaz deležen njihove pozornosti. Kolegi, ki sicer govorijo o umiku politike iz gospodarstva in to razumejo tako, da bodo tam nastavili svoje ljudi, razumejo to tako, da se umikajo iz politike v gospodarstvo. Tako razumejo to zadevo in ne tako kot govorijo. Tako razumejo to zadevo," je na soočenju političnih strank pred študenti Pravne fakultete v Ljubljani v četrtek povedal nekdanji direktor družbe GEN-I in zdaj predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

O državi in plenu

"Obstajajo politike in politične stranke, ki razumejo, da ko pridejo na oblast, je država njihova, njihov plen. In obstajamo politiki, ki gremo v politiko zato, da vrnemo državo ne strankam, ne politiki - ljudem. Kaj to pomeni v konkretnem primeru? Zakonodaja je v resnici enostavna, celo sploh ni tako slaba, če bi jo res hoteli izvajati in je ne izvajamo. Zagotovo bi lahko naredili razpise za vsa delovna mesta, kjer bi izbirali na podlagi strokovnosti in referenc. Ampak so vsi razpisi seveda samo pesek v oči, ker je kandidat že vnaprej izbran," je nadaljeval Golob.

"Če mi ne verjamete ..."

Na tej točki se je Golob dotaknil tudi izbire novega generalnega direktorja GEN energije. "Če mi ne verjamete, kako si potem predstavljate, da je državni sekretar na poštenem ministrstvu poštene stranke, sicer drugače pripada SDS-u, odstopil dan prej, preden ga je nadzorni svet imenoval, pa je bilo šest kandidatov. Slučajno, ne? Ja, toliko slučajev je v tej državi. Edini je bil po pisanju lokalnih medijev, ki nima referenc iz jedrske opcije in kam prihaja? V podjetje, ki bo vodilo (naj bi vodilo, saj ne bo vodilo) največjo investicijo v državi. Nekoč je bil v HSE, v času, ko se je zapirala konstrukcija projekta TEŠ 6. Pet let je bil tam. Vidimo, kaj se danes dogaja tam. Isti človek, toliko o strokovnosti."

Srečanje meddržavne komisije NEK

Šolinc namesto Košoroka v meddržavni komisiji NEK

Vlada Republike Slovenije je sicer zaradi prenehanja funkcije državnega sekretarja Blaža Košoroka razrešila kot člana slovenske delegacije Meddržavne komisije za spremljanje izvajanja Pogodbe med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Nuklearne elektrarno Krško, njenim izkoriščanjem in razgradnjo. V komisijo je kot člana imenovala direktorja Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo Hinka Šolinca. Člani komisije se bodo v ponedeljek, 4. aprila, srečali na Brionih.

(bš, eP)

energetika
krško
gen energija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja