Skip to main content
V Posavju 22.1° C Petek, 19. avgust 2022
15.07.2020
16:01
NEK 2 in HE Mokrice na prednostnem seznamu
Grafika: ePosavje.com
Vlada je na podlagi tretjega protikoronskega zakona določila seznam 187 pomembnih investicij, v skupni vrednosti 7,7 milijarde evrov. Med njimi sta tudi Hidroelektrarna Mokrice in projekt NEK2.

Na prednostnem seznamu tudi HE Mokrice in NEK 2

"HE Mokrice je pomembna za čim hitrejše dokončanje verige"

KRŠKO Na spodnji Savi trenutno obratuje pet elektrarn – Vrhovo, Boštanj, Arto - Blanca, Krško in Brežice. Projekt zadnje v verigi, hidroelektrarne Mokrice, zaradi nenehnih pritožb okoljevarstvenih organizacij že vrsto let stagnira. Odločitev vlade, ki je na podlagi tretjega protikoronskega zakona pripravila seznam 187 prednostnih infrastrukturnih investicij, na katerem najdemo tudi hidroelektrarno Mokrice, je pomembna za čim hitrejše dokončanje verige, pravi generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

Dokončanje verige HE na spodnji Savi

"Smo finančno in strokovno pripravljeni izvesti to investicijo"

"Za nas je hidroelektrarna Mokrice pomembna predvsem zato, ker je zadnja v verigi in bomo lahko izkoriščali naravne danosti in možnosti oscilacije pretokov in proizvodnje celotne verige, zato seveda podpiramo, da je ta projekt našel svoje mesto v prioritetnih projektih, ravno zato, ker je možnost pridobitve gradbenega dovoljenja. Kot energetska družba smo tako finančno kot strokovno pripravljeni izvesti to investicijo, glede na to, da smo uspešno izvedli celo verigom." V družbi GEN energija si seveda želijo s projektom hidroelektrarne Mokrice nadaljevati čimprej, dodaja Novšak. "Vsekakor bi želeli do konca leta pridobiti dovoljenja, postopki pa so zahtevni in zato je težko predvidljiv točen datum, ampak vsekakor bi želeli z deli nadaljevati čim prej."

O umestitvi projekta HE Mokrice na prednostni seznam veseli v Brežicah

Odločitev vlade, da projekt hidroelektrarne Mokrice uvrsti na prednostni seznam investicij, veseli tudi brežiškega župana Ivana Molana. "Ta investicija zaostaja že tri leta. Najprej so bili načrti, da bo dokončana že v letu 2017, nato v letu 2019 in potem v letu 2022. Če ta projekt ne bo prednostno obravnavan, mokriška hidroelektrarna še dolgo ne bo izgrajena."

"Izgradnja HE Mokrice je za občino Brežice ključnega pomena"

Molan: "Ne želim si ponovitve zgodbe iz leta 2010"

Za občino Brežice je dokončanje hidroelektrarne Mokrice sicer ključnega pomena, poudarja Molan, "kajti je zadnja v verigi, ki bo uravnavala celo verigo spodnjesavskih hidroelektrarn. V Brežicah se s tem ureja tudi poplavna varnost v vaseh Loče, Rigonce, Mihalovec in delno Čatež. Ne želim si, da bi se nam ponovila zgodba iz leta 2010, ko so nekateri prebivalci omenjenih vasi imeli v svojih hišah po meter in pol ali dva metra vode." Hidroelektrarna Mokrice bi sicer letno proizvedla 131 gigavatnih ur električne energije.

NEK 2, Grafika: GEN energija

Projekt izgradnje drugega bloka NEK

"Čim prej bi si želeli pridobiti energetsko dovoljenje"

Na prednostnem seznamu investicij je med drugim tudi projekt 2. bloka jedrske elektrarne v Krškem. "To je pomembno predvsem zato, da se začne umeščanje v prostor in priprava tega projekta. Mi bi predvsem želeli čim prej pridobiti energetsko dovoljenje in nato še pobudo za umeščanje v prostor. Naš namen je, da bi najkasneje v letu 2027 začeli z gradnjo 2. bloka jedrske elektrarne v Krškem. Menimo, da je pomembno, da država čim bolj realno planira svoje projekte in ta vlada je našla prostor za dolgoročno planiranje pomembnih objektov za Slovenijo," še dodaja generalni direktor GEN energije Martin Novšak.

(eP)

drugi blok
nuklearna elektrarna krško
hidroelektrarne
brežice
krško

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja