Skip to main content
V Posavju 20.4° C Četrtek, 7. julij 2022
11.05.2021
08:55
Nuklearna elektrarna Krško po remontu na polni moči
Foto: arhiv ePosavje
Pet dni po vključitvi v slovenski elektroenergetski sistem, v svojem 32. gorivnem ciklusu, je Nuklearna elektrarna Krško dosegla polno moč delovanja.

NEK varno in stabilno na polni moči

Letošnji cilj? 5,3 milijarde kilovatnih ur električne energije

KRŠKO V nedeljo zjutraj, pet dni po vključitvi v slovenski elektroenergetski sistem je Nuklearna elektrarna Krško (NEK) dosegla polno moč. "Na dosežek smo še posebej ponosni, saj je bil remont izveden v razmerah pandemije, ki je močno ohromila gospodarstvo in logistično infrastrukturo na globalni ravni. Dosledna izvedba zaščitnih ukrepov je dodala novo zahtevnost delovnim procesom. Letošnji proizvodni cilj je 5,3 milijarde kilovatnih ur električne energije," pravijo v NEK.

Naslednji remont jeseni 2022

Lani proizvedli več kot 6 milijard kilovatnih ur električne energije

V elektrarni so v lanskem neremontnem letu drugič v obratovalni dobi proizvedli več kot 6 milijard kilovatnih ur električne energije. "Polovica, ki jo je prevzel slovenski družbenik, je pokrila petino porabe v državi, polovica, ki jo je prevzel hrvaški, pa dobro šestino njihove porabe. NEK je pomemben proizvajalec podnebno nevtralne električne energije ter tudi podporna točka elektroenergetskega sistema v okviru evropske povezave ENTSO-E in je bistven dejavnik pri stabilizaciji ob motnjah v evropskem elektroenergetskem omrežju," še dodajajo.

V tokratnem remontu so v sredici reaktorja 56 od 121 gorivnih elementov zamenjali s svežimi in tako zagotovili vir energije za obratovanje elektrarne do naslednjega remonta v jeseni 2022.

Daljnovodi proti Zagrebu

Letošnji remont je trajal od 1. do 5. maja

V remontu po 31. gorivnem ciklusu, ki je trajal od 1. aprila do 5. maja, so opravili načrtovana vzdrževalna dela, preverili celovitost materialov opreme in struktur ter izvedli več sto nadzornih testiranj, "ki so potrdila ustreznost delovanja komponent in sistemov."

13 večjih tehnoloških posodobitev

Med 13 večjimi izvedenimi tehnološkimi posodobitvami je glavnina del projektov tretje faze Programa nadgradnje varnosti, izpostavljajo v elektrarni. Prav tako so preizkusili in na obstoječe sistem elektrarne priključili tudi nov neodvisni sistem za hlajenje sredice in zadrževalnega hrama, alternativni sistem za varnostno vbrizgavanje, pa alternativni sistem za polnjenje uparjalnikov in električno napajanje nove, posebej utrjene varnostne zgradbe.

(eP)

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja