Skip to main content
V Posavju 15.1° C Torek, 27. september 2022
31.12.2020
18:18
NEK Krško, potres, december 2020
Foto: arhiv ePosavje
Po samodejni zaustavitvi elektrarne ob torkovem potresu, ki smo ga še kako čutili v Posavju, se je Nuklearna elektrarna Krško samodejno zaustavila. Opremo so sistematično pregledali in testirali.

ČETRTEK, 31. DECEMBER 2020

(18:13) Tik pod pragom polne moči

Nuklearna elektrarna Krško je po sredini pozno večerni uspešni priključitvi na elektroenergetsko omrežje med 15. in 16. uro ter 16. in 17. uro v omrežje oddala 682 MWh električne energije. V urah pred samodejno izključitvijo so v urnem časovnem obdboju proizvedli po 696 MWh in 697 MWh električne energije.

(13:21) Elektrarna že počasi proti polni moči

Podatki kažejo, da Nuklearna elektrarna Krško varno in zanesljivo dviguje proizvedeno električno energijo. Med 11. in 12. uro so proizvedli 515 MWh kažejo podatki ELES-a, potem, ko so bili med 8. in 9. uro na polovici svoje sicernjšnje obratovalne moči.

(08:17) Nuklearna elektrarna Krško je nazaj v omrežju

Nuklearno elektrarno Krško so v prvem delu noči na četrtek uspešno vrnili nazaj v elektroenergetsko omrežje, med polnočjo in 1. uro zjutraj je v omrežje oddala prvih 66 MWh električne energije, že v naslednji uri so presegli 100 MWh proizvedene električne energije, v naslednjih urah pa so že proizvedli med 310 in 320 MWh električne energije. Vrnitev na polno obremenitev načrtujejo v četrtek čez dan.


SREDA, 30. DECEMBER 2020

Ponovni zagon Nuklearne elektrarne Krško

Elektrarna se je samodejno zaustavila po potresu 29. decembra

KRŠKO Elektrarna zaradi potresa ni bila poškodovana, vsi preverjeni sistemi so funkcionalni. "Ponovni zagon elektrarne in priključitev v omrežje načrtujemo danes, predvidoma ob 22. uri. Do takrat bodo potekali predvideni postopki zagona in testiranja reaktorja ter ostalih sistemov.

Podrobnejša analiza dogodka v naslednjih dneh

Uslužbenci Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV je opravili izredni inšpekcijski pregled, kjer so pregledali izvedene ukrepe po samodejni zaustavitvi. "Glede na rezultate izvedenih obhodov ter preglede in testiranja opreme je bilo ugotovljeno, da NEK izpolnjuje potrebne pogoje za ponovni zagon in obratovanje. Podrobnejša analiza dogodka bo opravljena v prihodnjih dneh," pravijo.

Največji horizontalni pospešek tal 0,07 g

Pri torkovem potresu ob 12:20, ki je bil najmočnejši od serije potresov na območju Petrinje na Hrvaškem, so na lokaciji NEK izmerili največji horizontalni pospešek tal 0,07 g. Potresni sunek je povzročil, da se je sprožil signal za samodejno ustavitev reaktorja.

NEK, potres, december 2020

Previdoma v četrtek čez dan na polni moči

Ponoči na 50-odstotni zmogljivosti, v četrtek na polni moči

V NEK so sicer okoli 15.30, tako na URSJV, začeli z zagonom reaktorja. V elektrarni načrtujejo, da bodo ponoči dosegli 50-odstotno zmogljivost, v četrtek pa polno obremenitev.

Občasno lahko hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega - nejedrskega dela elektrarne

Med ponovnim zagonom elektrarne se bo lahko občasno pojavljal hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne, prebivalce v okolici elektrarne prosijo za razumevanje.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško
potres

Pridružite se nam