Skip to main content
V Posavju 27.6° C Torek, 24. maj 2022
02.03.2020
18:21
Podjetno v svet podjetništva, Radeče 2020
Foto: Doroteja Jazbec
V dopoldnevu je v prostorih gasilskega doma radeških prostovoljnih gasilcev potekala predstavitev zamisli, s katerimi se od februarja ukvarjajo udeleženci operacije Podjetno v svet podjetništva.

Podjetno v svet podjetništva Radeče 2020

Predstavili projekte

RADEČE V projektu Podjetno v svet podjetništva (PVSP) Radeče 2020 je od februarja do konca maja vključenih deset posameznikov. Ko bo svojo pot podjetništva sklenila še ta, osma, skupina, bo pod okriljem RRA Posavje zaključen omenjen instrument, ki je zadnjih sedem let potekal na problemskem območju Hrastnik, Radeče in Trbovlje.

Za uvod je zbrane nagovorila vodja službe za projektno sodelovanje na Regionalni razvojni agencij Posavje Nataša Šterban Bezjak, v zaključnem delu pa tudi župan Občine Radeče Tomaž Režun in notranja mentorica Nataša Šerbec. Sicer sta bili na predstavitvi podjetniških idej prisotni tudi zunanja mentorica Brigita Stopar in direktorica radeške občinske uprave Marjetka Lipec.

Administrativne storitve, pomoč na domu, varstvo psov

V administrativnih storitvah, z nudenjem katerih namerava razbremeniti manjša podjetja, se vidi Sabina Grahek, pomoči na domu se želi lotiti Katarina Renko, ki bi znotraj dejavnosti povezala manjša gospodinjska opravila, nego na domu in družabništvo, z varstvom psov pa se bi ukvarjala Karmen Mihelak, kateri je tekom predstavitve delala družbo njena psička.

Projekt Podjetno v svet podjetništva Radeče zadnjih sedem let poteka na problemskem območju Hrastnik, Radeče in Trbovlje.

Spletni slovarji

Hrastničanka Svetlana Garić je tržno nišo prepoznala v spletnih slovarjih - posvetila bi se južnoslovanskim v povezavi z najbolj razširjenima angleščino in nemšino ter s tem olajšala komunikacijo ljudem, ki se delovno ali izobraževalno odpravljajo v države, kjer sta omenjena jezika nujna za sporazumevanje.

Lesene igrače

Aljaž Medved je svojo podjetniško zamisel usmeril v delo z lesom, natančneje v izdelovanje lesenih igrač. Za seboj ima že kar nekaj izdelkov, pod katerimi je podpisan kot avtor, odlikujejo pa jih uniktnost, izdelava po meri (tudi z osebno noto) in tudi okoljska odgovornost z vidika uporabe lesa, ki ni več v funkcionalni uporabi.

Trgovinica - izobraževalnica - okrepčevalnica

O fantu, ki vse od malega združuje življenje v sozvočju z naravo, zabavo in dobro počutje, je nekaj besed povedal Klemen Nikolič. Omenjen fant je namreč on sam, ki je na svoji življenjski poti postopama odkrival zanimive povezave in kot pravi, novoodkrito znanje rad deli z ljudmi okoli sebe. Svoj doprinos tako širši družbi kot tudi svoji družini (skozi vpetost v poslovno idejo) z vidika zdravega načina pa prepoznava v zgodbi trgovinice - izobraževalnice - okrepčevalnice.

Otroška oblačila malo drugače

Maja Novak je zamisel o šivanju otroških oblačil spreletela, ko je postala mamica, saj je tedaj začela intenzivno prenašati na papir, kako naj bi izgledali posamezni kosi otroških oblačil ali celo kar kompleti. Od ideje pa do šivalnega stroja: šivilja je, kar je Maja skicirala, prenesla v prakso in nastali so prikupni kosi, ki se ponašajo z unikatnostjo.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Apiterapija "na Kumlanskem"

Kar je njegova primarna družina prenesla nanj, še posebej oče, ki že 60 let čebelari, Jure Lazar skupaj s svojo življenjsko sopotnico prenaša na mlajšo generacijo - svoje otroke in na vse, ki jih področje apiterapije zanima. Skozi delo s čebelami, ki domujejo v 30-40 panjih, osnovo, ki jo dajejo marljive drobne živali, pretvarja v različne čebelje izdelke. Na kmetiji, ki se nahaja na Vetrnem vrhu ozirom po domače "na Kumlanskem", prav v tem času nastaja čebelnjak izključno iz naravnih materialov, Jure, ki je že opravil izobrževanje za pridobitev naziva apiterapevt, pa v njem predvideva inhalacije, saj aerosoli izpod nožic čebel blagodejno delujejo v primerih pljučnih bolezni.

Oskrbnik planinskega doma na Kumu

Svojo, tudi zanimivo pot, je opisal še Matic Ocvirk iz Trbovelj, ki se intenzivno ukvarja s poslovno idejo vloge oskrbnika planinskega doma na Kumu. Zagrizen tekač, ki ima za seboj tudi že ultramaratone, se, kot pravi zaveda trdega dela, vztrajnosti in odrekanja, kar sta ga naučila tako šport, obenem pa tudi dejstvo, da je bil skozi delo svoje celotne družine na Šmohorju pretekla leta že vpet v naloge oskrbništva v osrčju hribov.

Pasji hotel

Kot zadnja pa je svojo zamisel predstavila Tjaša Humski, ravno tako Trboveljčanka. Le kdo ne ve, kje se nahaja domačija pr' Kovačk, kjer je pohodnike na poti proti Kumu s "ta kratkim" vedno pričakala prijazna lastnica Rezka? Vnuk pokojne Rezke, Jernej in udeleženka PVSP Radeče 2020 Tjaša sta že lani poleti resno pristopila k nameri, da se ohrani daleč naokrog poznana domačija na poti na zasavski Triglav in da se objektom vdihne neka uporabna vrednost. V načrtu je, da se prenovi skedenj in na tem območju vzpostavi - pasji hotel. Tega v okolici Radeč zagotovo še ni. Hotel za štirinožne prijatelje naj bi imel notranjo igralnico, prostor za vzrejo (bernskih planšarjev) in kar je za živali, ki z mahajočimi repki izražajo svoje veselje, še najbolj pomembno: z veliko odprtega prostora, katerega bo nudilo veliko pasje ograjeno igrišče s poligonom.

Kako bodo ideje nadgrajene in kaj se bo še spremenilo, preden jih oplemenitene še s finančnim delom in še čim v bolj obširni obliki predstavi deseterica, pa bo znano nekje proti koncu meseca maja.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja