Skip to main content
V Posavju 30.8° C Torek, 16. avgust 2022
06.05.2019
19:56
Foto: Ansat TV
V Dobovi so namenu predali eno od petnajstih polnilnih postaj za električne avtomobile v občini Brežice.

Polnilna postaja za električna vozila v Dobovi

Občina Brežice je mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile, ki vključuje 15 postaj, lociranih pretežno pri turističnih ponudnikih na območju občine Brežice, vzpostavila s pomočjo nepovratne spodbude za novo naložbo v ukrep nakupa polnilnih postaj za električna vozila s strani Eko sklada.

"Občina Brežice so postavlja na zemljevid turističnih občin, ki omogočajo polnjenje električnih avtomobilov"

"Ta sredstva so namenjena za turistične in ostale ponudnike, ki želijo imeti polnilnice na svojih parcelah. Od približno 45.000 evrov smo od Eko sklada dobili približno 36.000 evrov, Občina Brežice je sofinancirala približno 12.000 evrov," je ob tem povedal Ivan Molan, župan Občine Brežice.

Število električnih avtomobilov  Sloveniji raste

Kot nam je povedal predsednik društva E-mobilnost Slovenija Ignac Završnik, število električnih avtomobilov v Sloveniji raste, a je skupni delež še vedno precej majhen. "Registriranih električnih vozil kategorije M1 ocenjujemo okrog 1500. Več kot polovica jih je v lasti pravnih oseb, nekje 40% pa jih je v lasti fizičnih oseb," še dodaja Završnik.

Nekatere polnilnice bodo postale plačljive

Polnilnice e-vozil v Sloveniji Nakup električnih vozil se pri nas spodbuja s subvencijami, za katere Završnik pravi, da so dovolj visoke glede na kupno moč slovenskega potrošnika, a dodaja, da je pri tem bistven stabilen vir financiranja. Lastniki električnih vozil so deležni oprostitve plačila letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, na večini polnilnih postaj pa vozila polnijo brezplačno. V nekaterih občinah bodo sicer kmalu nekatere polnilnice postale plačljive.

Trajnostna mobilnost Občina Brežice je pristopila k projektu zaradi zaveze iz celostne prometne strategije, ki predvideva ukrep vzpostavitve omrežja električnih polnilnic s ciljem zagotoviti razvoj trajnostne mobilnosti območja občine.

Ansat TV

dobova
brežice
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam