Skip to main content
V Posavju 19.2° C Ponedeljek, 4. julij 2022
22.07.2021
10:12
Projekt JEK2: Minister Čorić (Hrvaška)
Grafika: ePosavje.com
Energetsko dovoljenje za projekt JEK2, ki ga je v ponedeljek dobila družba GEN energija, odmeva tudi na drugi strani južne meje. Svoj lonček k projektu bi želeli pristaviti tudi Hrvati.

Hrvati bi sodelovali v projektu JEK2

ZAGREB "Izgradnja nuklearne elektrarne bo, če ne bo problemov, trajala naslednjih deset let. V tem pogledu so pogovoru s slovensko stranjo šli v smeri informiranja, da bi sodelovali v tem procesu. Hrvaška o tem še ni bila uradno obveščena. Kar so trenutno sporočili Slovenci, je podaljšanje obratovanja delovanja Nuklearne elektrarne Krško do leta 2040," je v Zagrebu povedal minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Tomislav Ćorić.

Po njegovem je Hrvaška pripravljena na pogovore s Slovenijo o financiranju gradnje drugega bloka nuklearke v Krškem kot tudi o nabavi elektrike iz njega. O vsem tem se bodo lahko pogovarjali, ko bo sprejeta uradna odločitev o gradnji.

Gradnja odlagališča NSRAO v Vrbini, maj 2021

Kaj pa odlaganje nizko in srednje radioaktivnih odpadkov?

Sosedje še niso rešili vprašanja odlaganja nizko in srednje radioaktivnih odpadkov (tudi iz Nuklearne elektrarne Krško). Nekaj časa so se v javnosti pojavljala ugibanja, da bi Hrvati sodelovali pri gradnji odlagališča v Krškem. "Imamo svoje načrte in njihovo udejanje gre po začrtani dinamiki," pravi Ćorić. Na Hrvaškem je aktualna lokacija Čerkezovac na območju državne meje z Bosno in Hercegovino, kjer so nedavno imeli sestanek s predstavniki sosednje države. 

Tam odpadki tudi iz JEK2? Ćorić pravi, da to (še) ni tema

Bi v primeru sodelovanja pri gradnji JEK2 Hrvatje v Čerkezovcu shranjevali tudi odpadke iz drugega bloka? Ćorić odgovarja, da je o skladiščenju goriva čez 15 ali 20 let iz novega bloka, ki bi bil končan čez deset let, sedaj še ne razmišljajo. "To ni tema," je bil jasen.

"Varni in stabilni viri električne energije so v hrvaškem interesu"

Gradnja novega bloka, tako Ćorić, bo v Sloveniji zahtevala veliko postopkov in nato tudi jasno določeno financiranje takšnega projekta. "Veste, da okoli 10% naših potreb po električni energiji pridobimo iz Krškega, iz stabilnega vira električne energije. To je zagotovo pomemben dejavnik dobave električne energije na Hrvaškem. Mi projekta ne bomo le opazovali. Če bo prišlo do možnosti sofinanciranja, se bomo o tem pogovarjali, ko bo prišlo tako daleč. Varni in stabilni viri električne energije so v hrvaškem interesu," dodaja minister.

Ćorić je še povedal, da je to srednjeročni do daljnoročni projekt. In da se bodo stroški, povezani z njim, merili v milijardah evrov.

Energetsko dovoljenje za projekt JEK2

Spomnimo, v ponedeljek so z Ministrstva za infrastrukturo družbi GEN energija podelili energetsko dovoljenje za projekt JEK2. Podelitev energetska dovoljenja ne pomeni tudi začetka gradnje, so povedali na predstavitvi. Je pa to začetek pravih aktivnosti, dodaja generalni direktor GEN energije Martin Novšak. "V Gen energiji smo zelo veseli, da smo pridobili energetsko dovoljenje za drugi blok jedrske elektrarne v Krškem. Energetsko dovoljenje pomeni začetek pravih aktivnosti za umeščanje v prostor, pridobitve odločitev javnega mnenja in pripravo vseh podlag, s katerimi bomo lahko prišli do končne odločitve za izgradnjo drugega bloka." > VEČ

(eP)

drugi blok
nuklearna elektrarna krško
krško
energetika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja