Skip to main content
V Posavju 28.8° C Torek, 16. avgust 2022
22.08.2019
14:20
Foto: ePosavje.com
Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije, je bil v četrtek na obisku v Krškem, obiskal je GEN energijo in Nuklearno elektrarno Krško. Podaljšanje delovanja NEK, NEK 2 in še kaj.

Šarec v Nuklearni elektrarni Krško in GEN energiji

Kot so sporočili organizatorji tokratnega obiska, je bila osrednja tema predsednikovega obiska "predstavitev rezultatov in dosežkov družb NEK in GEN, ogled jedrske elektrarne, predstavitev pomena jedrske energije v slovenski energetski mešanici ter predstavitev načrtov za njeno dolgoročno rabo."

Šarec v NEK: "V prihodnje bo treba razmisliti o virih električne energije"

"V prihodnje bo treba razmisliti o virih električne energije in se bo treba zelo kmalu odločiti, kam Slovenija želi. Danes smo skupaj z vodstvom elektrarne ugotovili, da Slovenija zagotovo je jedrska država. Imamo jedrsko elektrarno, ki nam proizvede znaten naše električne energije. In čim ne bi imeli te naše elektrarne, bi lahko hitro občutili pomanjkanje energije, lahko pa bi se zgodili tudi najslabši scenariji. Zato pa je naše temeljno vodilo, dokler bom sam na tem mestu, da moramo vložiti vse napore in pristopiti k izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne. Čas, ki prihaja, bo terjal čedalje več električne energije in če želi Slovenija biti razvojno uspešna in neodvisna država, moramo težiti k energetski neodvisnosti," je ob tem povedal Marjan Šarec.

"Pomembno je, da ohranimo kolikor toliko veliko energetsko neodvisnost"

Šarec pravi, da je bil "današnji obisk seznanitveni tudi z vodstvom jedrske elektrarne, predstavili so nam njihove poglede in ugotovili smo, da se v veliki meri strinjamo, da bo potrebno v prihodnje resno pristopiti k neki resni energetski politiki. Samo politika »česa nočemo« ne bo dovolj, ampak bomo morali povedati »kaj hočemo«. Če ne bomo želeli vetrnih, termoelektrarn, če ne bomo želeli tudi drugih virov termoelektrarn, potem bomo kmalu ugotovili, da nimamo te energije od kje dobiti. Zato je pomembno in ta vlada si bo prizadevala za to, da Slovenija ohrani kolikor toliko veliko energetsko neodvisnost. To je danes tudi naša skupna ugotovitev.

"Vse napore moramo usmeriti v izgradnjo drugega bloka NEK"

"Dejstvo je, da NEK zadostuje vsem standardom, je na stopnji 1, kar se tiče na stopnji zaupanja (od petih stopenj) in zagotovo je pomembno, da tudi v nadalje omogočamo nadaljnje delovnaje v polni meri. Stopnja samodejnih zaustavitev se je od leta 1983 do danes zmanjšala na nič. Elektrarna je uspešna pri svojem delu, od začetka svojega delovanja do danes je povečala dobavo energije za približno 10 vodnih elektrarn," je še povedal Šarec.

Rožman: "Zadovoljni smo z njegovo podporo dolgoročnemu obratovanju elektrarne"

"V Nuklearni elektrani Krško smo izjemno veseli obiska predsednika vlade in izjemno smo zadovoljni, da smo lahko z njim podelili del današnjega dneva. Zadovoljni smo z njegovo podporo dolgoročnemu obratovanju. To je samo dodatna vzpodbuda, da še naprej delujemo maksimalno odgovorno, resno, profesionalno in kar se nas tiče, smo prepričani in upamo, da bomo lahko realizirali voje cilje in da bo elektrarna obratovala vse do leta 2043," je ob tem povedal predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stanislav Rožman.

"Ta obisk je zelo dragocen"

In dodal, "da je ta obisk zelo dragocen. Prosili smo ga tudi za načelno podporo pri izpeljavi naših načrtov, ki so pred nami in računamo, da bomo na ta način vsi skupaj uspešni v dobrobit širše javnosti in cele Slovenije."

Novšak: "Izmenjali smo vrsto pogledov za prihodnost"

"Mi smo zadovoljni in veseli, da imamo danes na obisku predsednika vlade z najožjo ekipo. Obisk daje pomembnost temu, kar delamo, da z nizkoogljično energijo oskrbujemo odjemalce in seveda razmišljamo tudi o razvoju vnaprej. Izmenjali smo vrsto pogledov za prihodnost in verjamemo, da imamo veliko priložnosti za graditev svetle nizkoogljične energetske prihodnosti Slovenije," pa je o tem povedal Martin Novšak, generalni direktor GEN energije.

Odgovori na vprašanja:

Od 10. ure naprej

Šarec bo ob 10. uri v GEN energiji, nekaj pred 11.30 pride na obisk v Nuklearno elektrarno Krško, nekaj pred 13. uro pa bo pred vhodom v elektrarno še izjava za medije.

(11:40) Izjava bo nekaj pred 13. uro

Po obisku na sedežu GEN energije je predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec obiskal Nuklearno elektrarno Krško (NEK), kjer ga je sprejel predsednik uprave NEK Stane Rožman in v družbi vodstva GEN energije - generalnega direktorja Martina Novšaka ter poslovnega direktorja Danijela Levičarja. Po predstavitvi rezultatov in dosežkov v minulem letu in ogledu elektrarne bo, predsedniku vlade družbo dela državni sekretar v kabinetu Vojmir Urlep, predvidoma ob 12. uri in 45 minut bo pri vhodu v NEK še izjava za javnost.

Fotogalerija:

Sporočilo za javnost (vir: Urad Vlade za komuniciranje)

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec je v Krškem obiskal informacijsko središče Skupine GEN in Nuklearno elektrarno Krško. Obisk v družbah GEN in NEK v Krškem je bil osredotočen predvsem na pomen jedrske energije za zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo. Predsednik vlade se je najprej sestal s predstavnikoma vodstva družbe GEN energija, nato si je ogledal center vodenja proizvodnje Skupine GEN ter multimedijsko interaktivno središče Svet energije. Sledilo je srečanje z vodstvom NEK in ogled jedrske elektrarne.

Kot je ob zaključku obiska poudaril, ostaja jedrska energija v Sloveniji pomemben vir zanesljive oskrbe z električno energijo. Zaveza razogljičenju in doseganju podnebnih in energetskih ciljev do leta 2050 za konkurenčno, varno in nizkoogljično gospodarstvo bo z rastočo rabo energije, digitalizacijo in povezovanjem infrastrukture, skupaj z izzivi 4. industrijske revolucije in družbe 5.0, definirala nadaljnji razvoj energetske infrastrukture. Vlada se zaveda, da bo zato zanesljiva in napredna infrastruktura pomemben dejavnik za konkurenčno gospodarstvo, ki nudi kakovostna delovna mesta. Ciljev zagotavljanja varne, trajnostne in konkurenčne energije pa ne bomo uresničili brez raznolikosti naše energetske mešanice, v kateri bodo imeli v prihodnje osrednje mesto nizkoogljični obnovljivi viri in jedrska energija.

Predsednik vlade se je ob predstavitvi projekta JEK 2 seznanil tudi s ključnimi ugotovitvami doslej pripravljenih strokovnih študij, ki omogočajo širšo družbeno in politično razpravo o vlogi jedrske energije v energetski prihodnosti Slovenije.

(bš)

krško
nuklearna elektrarna krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja