Skip to main content
V Posavju 19° C Nedelja, 2. oktober 2022
23.07.2019
07:30
Foto: Termoelektrarna Brestanica
V začetku meseca so v Termoelektrarni Brestanica začeli s pripravljalnimi gradbenimi deli za gradnjo drugega nadomestnega plinskega agregata PB 7.

Prostor za novi agregat že imajo

BRESTANICA Kot pravijo v Termoelektrarni Brestanica, "dela ne bodo obsežna, saj bo novi agregat stal v že pripravljenem prostoru ob šestem agregatu. Najprej smo uredili gradbišče in začasno pregradno steno med PB 6 in PB 7 (zaščita proti prahu in požaru)."

Investicijo so začeli decembra lani

V Brestanici zdaj nadaljujejo z izkopom za temelje glavne tehnološke opreme in kinet v turbinski stavbi. "Investicijo v drugi nadomestni plinski agregat (plinski blok PB 7) smo začeli decembra 2018 z objavo javnega naročila za LOT 1, ki obsega dobavo in montažo glavne tehnološke opreme (plinska turbina, generator, dimnik in dizel električni agregat za izvajanje temnega zagona) skupaj z gradbenimi deli. Marca 2019 je bila podpisana pogodba s Siemensom d. o. o. Ljubljana. 23. aprila 2019 pa je bila podpisana pogodba za visokonapetostno opremo (LOT 2) s ponudnikom Kolektor Igin. V jesenskem času sledi še izvedba javnega naročila za pomožno tehnološko opremo (LOT 3)," pravijo v sporočilu.

Tehnični pregled načrtujejo v začetku leta 2021

Dobavo in montaža glavne tehnološke opreme načrtujejo v prvi polovici naslednjega leta, nato pa bodo sledili tudi preizkusi in testiranja, v načrtih pa imajo, da bi s projektom zaključili v drugi polovici leta 2020. "Tehnični pregled načrtujemo v začetku leta 2021, sledi mu poskusno obratovanje," še dodajajo.

Nadaljevanje projekta zamenjave prvih treh starih plinskih blokov

Celotna naložba v PB 7 po prednaložbeni oceni naj bi stala 26,45 mio EUR. Novi sedmi plinski agregat bomo namestili ob šestem, ki redno deluje od septembra 2018. Z namestitvijo novega PB 7 z močjo 53 MW v Brestanici nadaljujejo projekt zamenjave prvih treh starih plinskih blokov PB 1-3 iz leta 1974.

(bš)

termoelektrarna brestanica
krško
energetika

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja