Skip to main content
V Posavju 17° C Torek, 27. september 2022
28.08.2021
14:55
Foto: Jure Čulk
V Zavratah pri Radečah naj bi s sončnima elektrarnama pridobili trikrat več elektrike, kot jo porabijo.

Prva energetsko samooskrba vas v Sloveniji

RADEČE Skupina Sonce, v okviru katere deluje tudi podjetje Sonce energija, je eden največjih ponudnikov sončnih elektrarn v Sloveniji. Pohvalijo se lahko z več kot 1000 uspešnimi projekti na področju energetske samooskrbe gospodinjstev in kmetij ter industrijskih objektov.

Zavrate pa so mejnik, ker gre za prvi projekt skupnostne samooskrbe, ki deluje v skladu z novim zakonom o spodbujanju obnovljivih virov. Projekt omogoča, da se celotna vas napaja izključno iz naravi prijaznih virov energije.

Prvi v vrsti podobnih projektov

V načrtih so novi podobni projekti, gradili naj bi samooskrbni center Radeč, načrtujejo pa , da bodo v občini Radeče oziroma vzpostavili še en primer samooskrbne vasi.

Slovenija ima po njegovi presoji ogromne možnosti glede samooskrbnih skupnosti, zato je njihov cilj, da bodo v naslednjih desetih letih vse strehe v vaseh in mestih pokrili s sončnimi elektrarnami in jim tako zagotovili energetsko samooskrbo.

Zavrate so posebej pomembne tudi zato, ker je skupnost podprta na digitalni platformi SunContract, ki je oblika električne tržnice. Ta končnim porabnikom omogoča neposredno izkoriščanje skupnostnega obnovljivega vira in povezovanje s proizvajalci elektrike, kar zagotavlja večjo dostopnost energetike za posameznike.

Poslovanje s tehnologijo veriženja podatkov

Platforma omogoča večjo preglednost na trgu električne energije in do 15% nižji računa za električno energijo vseh, ki so vključeni v skupnost. Cena za tiste porabnike, ki imajo na strehi nameščene sončne celice, pa je račun nižji kar za polovico, dodajajo v podjetju. 

Uporabniki lahko tako razpolagajo z vso količino elektrike, ki jih proizvede njihova elektrarna. Presežke preteklega leta pa lahko prosto prenesejo na druge porabnike v državi.

Fotogalerija (Foto: arhiv ePosavje):

(eP)

obnovljivi viri
samooskrba

Pridružite se nam

Novice iz Posavja