Skip to main content
V Posavju 20.2° C Četrtek, 7. julij 2022
17.02.2021
11:29
Grafika: HESS
Iz Društva za preučevanje rib Slovenije (DPRS) so sporočili, da je Upravno sodišče pred tednom dni začasno zadržalo izdajo gradbenega dovoljenja za hidroelektrarno Mokrice.

(18:06) HESS - "Sodišče je odločilo postopek voditi prioritetno"

Na družbi hidroelektrarne na spodnji Savi pravijo, da so prejeli odločitev Upravnega sodišča o začasni odredbi v zvezi z izdajo gradbenega dovoljenja za HE Mokrice. "Po preučitvi vsebine smo zadovoljni, ker lahko postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja poteka nemoteno naprej. Sodišče je odločilo postopek voditi prioritetno," dodajajo.

"Gre za izredno dobro zasnovan in neoporečen projekt"

"Izgradnja HE Mokrice je sicer načrtovana tako, da bo ustrezno poskrbljeno tako za naravo, kot okolje. Gre za izredno dobro zasnovan in neoporečen projekt, s katerim bo uresničenih več pomembnih ciljev, tako za državo doseganja deleža obnovljive energije, zagon gospodarstva, …), kot tudi za ljudi, ki živijo na območju med Brežicami in hrvaško mejo (nujno potrebna protipoplavna zaščita)," pravijo v odzivu na prejeto odločitev Upravnega sodišča.

NEK 2 in HE Mokrice na prednostnem seznamu

(18:03) MOP - Z izdajo gradbenega dovoljenja bodo počakali na odločitev sodišča

Ministrstvo za okolje in prostor bo z izdajo gradbenega dovoljenja za Hidroelektrarno Mokrice počakalo na odločitev upravnega sodišča, ki je v postopku presoje zadržalo izdajo dovoljenja, je v izjavi za medije dejala vodja sektorja za strateško presojo vplivov na okolje na ministrstvu Vesna Kolar Planinšič.

"Zadovoljni, da postopki potekajo tako, da bo v zadevi odločeno v najkrajšem času"

Na ministrstvu so po njenih besedah zadovoljni, da se postopki odvijajo tako, da bo v zadevi odločeno v najkrajšem času. To je prvi postopek prevlade javne koristi, ki poteka v Sloveniji, "zato je pomembno, kaj bo o tem reklo upravno sodišče."

Zaprosili za prednostno odločanje

Vlada je, kot je dodala, obširno odgovorila na vse točke upravnega spora in predložila vso dokumentacijo, sodišče pa je tudi zaprosila za prednostno odločanje.

(10:04) Začasno zadržana izdaja gradbenega dovoljenja za HE Mokrice

Do pravnomočne odločitve zadržana izdaja gradbenega dovoljenja za HE Mokrice

Na Društvu za preučevanje rib Slovenije pravijo, da je upravno sodišče 9. februarja letos sklenilo, "da do pravnomočne odločitve ne more biti izdano gradbeno dovoljenje za hidroelektrano Mokrice na podlagi izpodbijane vladne odločbe iz decembra lani. Vlada se na to odločitev, ki jo v DPRS pozdravljamo, lahko pritoži."

27. januarja so na sodišče vložili tožbo na odločbo Vlade RS o prevladi javne koristi energetike

V DPRS so sicer 27. januarja na Upravno sodišče vložili tožbo na odločbo Vlade Republike Slovenije s katero so potrdili prevlado javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave za izgradnjo hidroelektrarne Mokrice, zadnje v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi.

DPRS: "V začasni odredbi je sodišče pritrdilo argumentom"

Kot pravijo v sporočilu, "je sodišče v začasni odredbi pritrdilo argumentom DPRS, ki opozarja na nepopravljivo škodo, ki jo bi gradnja HE Mokrice povzročila zaščiteni naravi - zlasti določenim zavarovanim in varovanim živalskim vrstam in habitatom v posebnih varstvenih območjih Natura 2000, v katere bi ta obsežen projekt posegel."

V družbi investitorki Hidroelektrarne na spodnji Savi odločbe sodišča še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati, so pojasnili za Slovensko tiskovno agencijo.

Podgračeno, Loče, Mokrice

Hidroelektrarna Mokrice

Zadnja v verigi hidroelektrarn

Hidroelektrarna Mokrice je zadnja hidroelektrarna v verigi šestih hidroelektrarn na spodnji Savi z nazivno močjo 28,05 MW. Verigo hidroelektrarn na spodnji Savi zaenkrat sicer sestavljajo hidroelektrarne Vrhovo, Boštanj, Arto - Blanca, Krško in Brežice. Povprečno letno proizvodnjo hidroelektarne Mokrice ocenjujejo na 131 GWh električne energije.

(bš)

hidroelektrarne
brežice

Pridružite se nam