Skip to main content
V Posavju 27.5° C Torek, 24. maj 2022
30.12.2020
13:27
Policija, avtomobil
Foto: arhiv ePosavje
V noči na 11. novembra so bili policisti obveščeni, da naj bi v okolici Krškega neznanci oropali starejšega oškodovanca, ga pretepli, mu grozili in ga poškodovali.

Nasilna roparja v priporu

Na Martinovo je bilo

KRŠKO Policisti Policijske postaje Krško in novomeški kriminalisti so takoj pričeli z intenzivno preiskavo in številnimi aktivnostmi za odkritje nasilnih storilcev, na kraj kaznivega dejanja so poklicali reševalce, ki so lažje poškodovanega moškega oskrbeli in mu nudili pomoč. P

Zbudili so ga, zvlekli s postelje, pretepli in mu grozili z nožem

Policisti so ugotovili, da so v noči na 11. novembra zamaskirani neznanci skozi garažna vrata vlomili v stanovanjsko hišo. Kot pravijo policisti, so starejšega oškodovanca, ki v hiši prebiva sam, prebudili, ga zvlekli s postelje, pretepali, mu grozili z nožem in zahtevali, da jim izroči denar.

Uničili so mu telefon

"Pregledali so prostore, odtujili manjšo vsoto denarja in meso iz zamrzovalne skrinje. Pred odhodom so žrtvi ponovno zagrozili in mu uničili telefon, da bi mu preprečili, da bi poklical na pomoč,"  dodajajo policisti.

Po dobrem mesecu in pol preiskave so jima v ponedeljek odvzeli prostost

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da sta kaznivega dejanja ropa osumljena 34-letni in 19-letni moški iz naselja v okolici Brežic. Policisti so jima skladno z določili Zakona o kazenskem postopku v ponedeljek, 28. decembra, odvzeli prostost in ju pridržali.

34-letnik v priporu, 19-letnik v hišnem priporu

Oba osumljenca, ki so ju v preteklosti že večkrat obravnavali, predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, so nato v sredo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zoper 34-letnika odredil pripor, zoper 19-letnika pa hišni pripor. Kriminalisti sicer nekatere okoliščine ropa še preiskujejo.

Ugotovitve in nasveti policistov

Obveščajte policiste o pojavu sumljivih oseb

Policisti in kriminalisti pri preiskavah premoženjskih kaznivih dejanj pogosto ugotavljajo, da se storilci pripravijo na izvršitev kaznivega denanja. Storilci opazujejo stanovanjske hiše, poizvedujejo, kdo v njih prebiva in opazujejo tudi navade stanovalcev. Policisti občane pozivajo, da jih obveščate o pojavu sumljivih vozil in oseb, ki si ogledujejo hiše in bi se lahko pripravljali na izvršitev kaznivega dejanja. Podatki o znamki in registrski tablici vozila ali opis sumljive osebe ob morebitnem kasnejšem vlomu lahko bistveno pripomore k uspešni preiskavi kaznivega dejanja.

Pustite prižgane luči, televizijski ali radijski sprejemnik

"Svetujemo, da ob temnih delih dneva, tudi če od doma odidete le za krajši čas (sprehod, odhod v trgovino ipd.), v hiši pustite prižgano luč, televizijski ali radijski sprejemnik - hiša naj ne daje videza, kot da v njej ni nikogar. Ob daljši odsotnosti poprosite sosede, naj bodo pozorni na sumljive okoliščine in o tem obveščajo policiste. Storilci iz stanovanjskih hiš kradejo denar in nakit, ki ga pogosto najdejo na predvidljivih in lahko dostopnih mestih," dodajajo policisti.

Doma ne hranite večje vsote gotovine in vrednejšega nakita

Ob tem občanom svetujejo, da doma ne hranijo večje vsote gotovine in vrednejšega nakita. Vsakomur, ki bi postal žrtev vloma, policisti svetujejo, da jih o tem takoj obvestite na številko 113. Oškodovanci naj do prihoda policistov ne vstopajo v prostor, ker je storilec lahko še vedno v objektu, uničile pa bi se tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

(eP)

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja