Skip to main content
V Posavju 23.9° C Petek, 25. junij 2021
03.06.2021
14:01
Prepovedane droge, Policijska uprava Novo mesto
Foto: Policijska uprava Novo mesto
Policisti bodo povedali več o prijetju osumljencev kriminalne združbe, ko 19. maja na Okrožno sodišče v Krškem privedli več osumljencev.

Policisti o prijetju osumljencev kriminalne združbe

KRŠKO Na Generalni policijski upravi bodo ob 13. uri predstavili prijetje več osumljencev kriminalne združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog ter kaznivo dejanje pranja denarja.

"S pomočjo mednarodnega sodelovanja so policisti in kriminalisti zasegli večjo količino prepovedanih drog in denarja," pravijo policisti.

18 hišnih preiskavah: 9 osumljencev pripeljali pred preiskovalnega sodnika

Policisti so v torek, 18. maja, končali dalj časa trajajočo preiskavo s področja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Kakor je na novinarski konferenci povedal France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, so v začetku leta 2018 agenti Ameriškega urada za boj proti drogam zaznali dogajanje na območju Dominikanske republike, v katerem so bile osebe, povezane s Slovenijo.

79 kilogramov heroina, kokaina in amfetaminov

Kot so ugotovili v preiskavi, je bil glavni organizator združbe 36-letni Ljubljančan. Ta je bil zadolžen za nabavo in koordiniranje dobro organizirane združbe, je pa od podrejenih prevzemal denar, zaupanja vrednim osebam pa je drogo tudi osebno prodajal.

Policisti so v hišnih preiskavah stanovanj, prostorov in garaž zasegli slabih 79 kilogramov heroina, kokaina in amfetaminov, pa tudi stiskalnice za pakiranje ter nadaljnje razpečevanje prepovedanih drog.

17 osumljencev, 9 v priporu

Policisti so prepoznali 17 osumljencev, 9 od njih so jih policisti v sredo, 19. maja, zvečer, pripeljali pred dežurnega preiskovalnega sodnika v Krškem. Ta je za vseh devet odredil pripor. "Naloge osumljencev so bile točno določene, osumljenci so skrbeli za pakiranje, varovanje in tudi oskrbo kurirjev," je povedal prvi kriminalist na novomeški policijski upravi.

Denar za Srbijo

Kriminalisti so med preiskavo zaznali, da je eden izmed osumljencev organizirali prevoz denarja iz Slovenije v Srbijjo, kjer so srbski kriminalisti zasegli skoraj milijon evrov gotovine. 7 osumljencev iz te združbe so kriminalisti ovadili tudi za kaznivo dejanje pranja denarja.

Z drugimi, zaenkrat še neidentificiranimi člani mednarodne hudodelske združbe, ki je delovala na območju Italije, Nemčije, Srbije in Slovenije, so osumljenci v obdobju (najmanj) od 1. junija 2019 do 24. avgusta 2019 organizirali in sodelovali pri prenosih večjih količin denarja, pridobljenega z izvrševanjem kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo prepovedanih drog.

Osumljenci so stari med 30 in 53 let

Policisti pravijo, da so osumljenci stari med 30 in 53 let, večino so v preteklosti že obravnavali zaradi podobnih kaznivih dejanj. Božičnik je povedal, da so vsi osumljenci brez zaposlitve, večina je doma z območja Ljubljane, hišne preiskave pa so potekale tudi na območju Nove Gorice in Celja. 

Fotogalerija (Foto: Policijska uprava Novo mesto):

In zakaj v Krškem, če so osumljenci od drugod?

To, da so jih v preteklosti že obravnavali za podobna kazniva dejanja razjasni tudi dilemo, zakaj so osumljence (če ti niso iz Posavja, oz. širše okolice) pripeljali v obravnavo v Krško. Kakor je še povedal France Božičnik s Policijske uprave Novo mesto, je preiskavo usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem. In tokratna policijska akcija je samo nadaljevanje preiskave izpred leta 2018, ko so to kriminalno združbo že obravnavali v povezavah slovenske in hrvaške policije.

Pri preiskovanju so policisti, skladno z usmeritvami krškega okrožnega tožilstva, uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, v teku je tudi finančna preiskava. 

"Uspešni v preiskovanju mednarodnih kriminalnih združb"

Uroš Lavrič, vodja Oddelka za kriminalne združbe v Sektorju za organizirano kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, je ob tem pripomnil, da je slovenska kriminalistična policija uspešna v preiskovanju mednarodnih kriminalnih združb, izpostavil je tudi dobro sodelovanje med policijami.

Preprodaja drog za lagodno življenje

Po ugotovitvah policije je bil osnovni motiv izvrševanja kaznivih dejanj zaslužek. Vsi osumljeni so brez redne zaposlitve, preprodaja prepovedanih drog in pranje denarja pa so jim omogočali lagodno življenje.

(eP)

krško
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja