Skip to main content
V Posavju 21° C Nedelja, 28. 2024
28.07.2023
08:24
Foto: Anton Hruševar
Turistično Društvo Lovrenc je v sklopu vseslovenskega projekta "2000 zrn pšenice za novo tisočletje" izvedlo tradicionalno ročno žetev pri gradu na Raki.

Ohranjanje tradicionalnih običajev

Turistično Društvo Lovrenc z Rake je v sklopu vseslovenskega projekta 2000 zrn pšenice za novo tisočletje, v soboto, 22. julija 2023, pri gradu na Raki izvedlo ročno žetev pšenice. Ta projekt je nastal v Babincih leta 1999 in kot je dejal sedanji predstavnik Turističnega kulturnega društva Babinci, je bila to zamisel pokojnega predstavnika njihovega društva. Želel je, da bi ustvarili projekt, ki bi združeval vsa društva po Sloveniji. Tako so po prvi žetvi ta projekt predali naslednjemu društvu, vsako sedmo leto pa se sajenje, žetev in prireditev vrne v Babince.

Dosegli rekord v številu zrn

Po pozdravnem nagovoru podžupanje Mestne občine Krško Brigite Piltaver Imperl in predsednika Turističnega društva Lovrenc Raka Alojza Kerina so pričeli z žetvijo in izbiri največjega klasa. Ugotovili so, da so dosegli rekord v številu zrn, saj je v klasu bilo 79 zrn, česar do sedaj ni imelo še nobeno društvo.

Prikazali tudi srednjeveško sodbo

Košnjo so izvedli s srpi in kosami prirejenimi za košnjo žita, pšenico povezano v snope pa so naložili na voz in jo s konji prepeljali v Raški grad. Po košnji je bila prebrana in izvedena tudi sodba oz. t. i. srednjeveška kazen za tatiča, kateri je bil za kazen privezan na grajski sramotilni kamen. V gradu je sledila izvedba mlačve s cepiči na star način, nato pa še čiščenje pšenice z rešetom in lesenim strojem oz. s pajklom.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar)

Društvo iz Šentruperta prejelo 3484 zrn

Ko so prečistili pšenico, so celotni pridelek stehtali (20 kg). V času košnje in prikaza mlatenja žita, so v kulturnem programu nastopili Bučenski ramplači, domači godci in Koledniki. Ob gostinski ponudbi je pod šotorom sledilo simbolično obdarovanje med društvi, hkrati pa tudi primopredaja žita društvu, katero bo naslednje leto nadaljevalo projekt 2000 zlatih zrn. To čast je pripadla društvu iz Šentruperta, ki je od predsednika društva Lovrenc, za nadaljevanje tega projekta, prejelo 3484 zrn.

Sodelujoči pohvalili organizatorje

Celotno prireditev je s humorjem povezoval Darko Povše, predsednik društva Alojz Kerin pa se zahvaljuje vsem članom društva za večdnevno pomoč pri izpeljavi tako velikega projekta, nastopajočim v kulturnem programu, ansamblu Nebo, gospodarjema, katera sta skrbela za pridelek, žanjicam, mlatičem, ki so prikazali mlačev na star način, Društvu vinogradnikov, saj brez sloge in dobre organizacije ne bi bilo mogoče uspešno izpeljati tako velike prireditve. Ob koncu so vsa društva pohvalila raško društvo za organizacijo in izpeljavo celodnevnega projekta na visokem nivoju.

Anton Hruševar

raka
pd imani brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja