Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
05.04.2019
07:08
Foto: Peter Škrlep
Kaj vse se bo v aprilu dogajalo v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki? V nadaljevanju zapisa objavljamo seznam dogodkov, na katere vabijo Kostanjevičani.

Kostanjevica - zelena za vsakogar

V petek bo v Kostanjevici na Krki dogodek z okroglo mizo in delavnicami, ki so jih poimenoval Kostanjevica - zelena za vsakogar.


OTVORITEV RAZSTAVE

Vera Stanković: Trans-formacije ali poslovilna zabava, Lapidarij

petek, 12. april 2019, ob 18. uri

Po sedmih letih, ko je Vera Stanković sodelovala na razstavi Keramika v konceptu 4/2 z delom Pečem kruh, ki ga ne morem jesti, se umetnica tokrat predstavlja s samostojno razstavo Trans-formacije ali poslovilna zabava. Na njej bo predstavila šest del, ki govorijo o korenitih preobrazbah, ki jih doživljamo ob velikih spremembah tekom življenja. Umetnica bo predstavila štiri dela iz obstoječega opusa in dodala dve novi, ustvarjeni posebej za to priložnost. Razstavo zaključuje z instalacijo Poslovilna zabava, s katero napoveduje prenehanje ustvarjanja na področju keramike.

Vera Stanković (1967) je vizualna umetnica srbskega rodu, ki že vrsto let živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na Akademiji za likovno umetnost leta 1992 in leta 1996 računalništva na Fakulteti za elektrotehniko v Beogradu, je leta 1999 na beograjski likovni akademiji opravila tudi magistrski študij s področja slikarstva. Po obdobju, ko se je intenzivno posvečala oglaševanju in digitalni komunikaciji v vlogi art direktorice, za kar je bila večkrat nagrajena, se je intenzivno posvetila ustvarjanju na področju likovne umetnosti. Na slovenski likovni sceni in tudi v tujini je znana predvsem po ustvarjanju v keramiki. Do sedaj je prejela že več nagrad, med drugim je prejela prvo nagrado na šestem Bienalu keramike v Kapfenbergu, v Avstriji. Kot samostojna kulturna ustvarjalka živi v Ljubljani.

Kustosinja razstave je Barbara Rupel.

Razstava bo na ogled do 9. junija 2019.


DRUŽINSKA USTVARJALNICA

Velikonočni motivi sobota, 13. april 2019, ob 10. uri

Na delavnici bodo otroci skupaj s starši ustvarjali velikonočne motive s pomočjo moke in šampona.

Delavnica je brezplačna, potekala bo v pedagoških prostorih GBJ. Prijave sprejemamo na info@galerija-bj.si ali 07 49 88 140.


OTVORITEV RAZSTAVE

IRWIN: Was ist Kunst - BiH (Heroji 1941-1945), nekdanja samostanska cerkev

petek, 26. april 2019, ob 18. uri

Mednarodno uveljavljenja skupina IRWIN v nadaljevanju avtorskih projektov Was ist Kunst tokrat posega v ideološko blokado znotraj države Bosne in Hercegovine. Projekt je zasnovan na interpretaciji portretov vseh narodnih herojev Bosne in Hercegovine iz časa II. svetovne vojne. Ideološki konstrukt je praviloma uokvirjena podoba. Skupina IRWIN je skozi lastno poetiko ideološko točko pogleda na dela premaknila izven okvirja na način, da bo dela uokvirila v avtorske okvirje. S tem konstrukt naenkrat razpade, ostane samo jasna sled ideološkega aparata, ki seveda deluje naprej in novi podobi pridoda nov ideološki konstrukt. Umetnost kot taka seveda seže dlje in ideologijo preseže. Tudi z mednarodnimi, transnacionalnimi projekti, ki iz vsebine izluščijo zgolj in samo bistvo.

Razstava bo na ogled do 7. julija 2019.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
napovednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja