Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
31.05.2019
10:02
Foto: JSKD
V soboto bo Majšperk gostil najboljše otroške folklorne skupine, ki so se na srečanje uvrstile skozi sito območnih in regijskih tekmovanj.

MAJŠPERK Srečanje je priložnost za osem izbranih skupin, da ob koncu šolskega leta pokažejo svoje celoletno ustvarjanje. Na državno srečanje Ringaraja 2019 se je prijavilo 248 skupin, v katerih pleše več kot 5.000 otrok. Na šest regijskih tekmovanj se jih je uvrstilo 49, med temi sta jih državni selektorici Petra Nograšek in Mirjam Jelnikar izbrali osem, ki se jih bo predstavilo v soboto.

Na prireditvi, ki jo organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, se bodo predstavile naslednje otroške skupine:

  • Otroška folklorna skupina KUD Oton Župančič Artiče,
  • Otroška folklorna skupina Č'belce, OŠ Antona Tomaža Linharta in KD Mošnje,
  • Mladinska folklorna skupina KD Karavanke Tržič,
  • Starejša folklorna skupina Društvo za kulturno vzgojo Krog,
  • Otroška folklorna skupina OŠ Janka Glazerja in vrtca Ruše,
  • Starejša otroška folklorna skupina Šleka pac, OŠ J. Hudalesa, Jurovski Dol,
  • Folklorna skupina »Škrjanček«, OŠ Sveti Tomaž,
  • Mladinska folklorna skupina KUD Študent Maribor.

Program, ki predstavlja prerez otroške folklorne dejavnosti iz vse Slovenije, bo spremljala strokovna komisija v sestavi dr. Tomaž Simetinger, Mojca Kmetec in Luka Kropivnik. Komisija bo ob koncu nastopov vseh osmih skupin lahko izbranim, najbolj zaslužnim podelila zlata priznanja s pohvalo v šestih kategorijah, za inštrumentalno, pevsko in plesno izvedbo, kostumsko podobo, inovativen program in najbolj prepričljivo predstavitev v celoti.

Na vseslovenski državni prireditvi Ringaraja 2019 se bodo predstavile skupine, ki so uspešno prešle tristopenjski sistem selekcije ter s tem dokazale svojo inovativnost in kakovost v pripravi folklornih koreografij. Pri tem so izkazale svežino in kakovost v (po)ustvarjanju otroškega in otrokom primernega izročila. Mlade v folklornih skupinah združuje želja do plesa, petja, igre in raziskovanja, ob tem pa vpetost v skupino in način delovanja folklornih skupin igra pomembno vlogo tudi pri otrokovi socializaciji in pridobivanju življenjskih izkušenj.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

brežice
napovednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja