Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
18.12.2019
12:40
Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji
Grafika: Galerija Božidar Jakac
V Lamutovem likovnem salonu bodo v petek ob 18. uri odprli gostujoče razstave Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji, ki so jo spomladi letos pripravili v Narodni galeriji v Ljubljani.

Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji

Odprtje razstave v Galeriji Božidar Jakac

Bojan Kovačič (1949˗2017) je v Narodni galeriji petnajst let vodil grafično šolo. V njej se je do njegove nenadne smrti ob koncu leta 2017 zvrstilo nad sto gojencev. Kovačič je v primerjavi z drugimi člani ljubljanske grafične šole izkusil nekoliko drugačno disciplino uvajanja v tehniko. V Milanu je študiral na Breri, hkrati pa je delal v delavnicah, ki so tiskale za nekatere najvidnejše predstavnike Pariške šole. Tako je bila njegova rutina posvečena tehničnemu nadzoru učinkov, improvizacija in eksperimentiranje z medijem pa sta ga vodili v inovacijo.

Petek, 20. december, ob 18. uri

Bil je prvi, ki je tiskal po predrtih grafičnih ploščah, kar je Bogdan Borčić nato vključil sistematično v svoj likovni jezik. Kot pedagog je z izjemno občutljivostjo in čustveno inteligenco znal prisluhniti različnim značajem svojih gojencev, odkrival v njih specifična nagnjenja in potenciale ter to spodbujal h grafičnemu izrazu. Bojan Kovačič je poklonil svoj grafični opus Narodni galeriji leta 2011, njegova vdova gospa Elena Martello Kovačič pa v letu 2018 grafične liste, nastale med 2011 in 2017. Razstava je posvečena učiteljevemu spominu in njegovim učencem v Narodni galeriji. V Lamutovem likovnem salonu bo na ogled do 9. februarja 2020.

Bojan Kovačič in grafična šola v Narodni galeriji

Lokacija: Galerija Božidar Jakac – Lamutov likovni salon
Odprtje razstave: petek, 20. december 2019, ob 18. uri
Trajanje razstave: 21. december – 9. februar 2020
Avtorja razstave: dr. Andrej Smrekar in Kristina Preininger

  1. Bojan Kovačič, Človeška vrsta - Dišave IX., 2011, jedkanca in suha igla (©Narodna galerija)
  2. Bojan Kovačič, Pecatores XI., 2017, jedkanca in suha igla (©Narodna galerija)

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja