Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
28.08.2020
17:43
Četrti pogled v Štovičkov depo
Grafika: ePosavje.com
V Mestnem muzeju Krško je na ogled začasna razstava Otroški portreti, četrta iz cikla Pogled v Štovičkov depo.

Četrti pogled v Štovičkov depo

KRŠKO Pogled v Štovičkov depo je koncept razstav, ki je bil zasnovan leta 2015 in s katerim nenehno aktualizirajo Štovičkova dela, ki sicer niso na ogled. Vsako leto odberejo od 10 do 30 del, ki tvorijo tematsko celoto in so konservatorsko-konservatorsko obdelana. Letos so se posvetili otroškim portretom. "Sicer na razstavi niso vsi razstavljeni, ker jih je kar precejšno število. Odbrani so kronološko glede na prostor, da so predstavljeni recimo od začetka nastajanja - skozi Štovičkova vsa plodna ustvarjalna leta, od leta 1914 pa do leta 1982," je povedala Nina Sotelšek iz Mestnega muzeja Krško.

Marko in Darko

Redek poskus portreta v visokem reliefu

Poleg razigranega dečka sta izjemi tudi dva frontalna portreta z naslovoma Marko in Darko, ki sta tudi redek poskus umetnikovega portreta v visokem reliefu. Omenjenih dveh del prav tako ni datiral. "Večinoma je Štoviček datiral in podpisal svoja dela. Nekatere detacije in podpise najdemo na hrbtni strani plaket, kjer si je v bistvu z voščenko delal opombe in zapiske. So pa tudi dela, ki seveda niso datirana, poznamo samo upodobljene po imenih in to sta portreta Marka in Darka na tej razstavi, ki sta verjetno nastala v 70-tih letih 20. stoletja," pove Nina Sotelšek.

Nina Sotelšek, Mestni muzej Krško

Potrtet dečka

"Otroci so upodobljeni kot mali odrasli"

Najzgodnejše delo Portret dečka je nastalo celo pred avtorjevim začetkom študija kiparstva v Pragi. Gre za portret okrogloličnega, navihanega otroka, ki se mu izrisuje nasmeh na obrazu in je prav zaradi tega izjema na razstavi. "Pri otrocih, ki so upodobljeni, se zelo redko kdaj izkaže njihova otroška razigranost, to vidimo predvsem v razkuštranih laseh in kodrčkih, ki uhajajo. Sicer so pa otroci upodobljeni kot mali odrasli, se pravi zelo resno zazrti predse, v profilu in bolj spominjajo v bistvu na odrasle ljudi," še dodaja sogovornica.

Portret je prevladujoči motiv na plaketah in medaljah

Pri Štovičku plakete in medalje ločimo predvsem na namen, za katerega so bile narejene, saj jih je umetnik po naročilu ustvarjal za spominska obeležja in častna priznanja, pa tudi iz kreativnega vzgiba za lastno zadovoljstvo, za svojo družino in prijatelje. Prevladujoči motiv na plaketah in medaljah je portret. "Štoviček je upodabljal zgodovinske osebnosti monumentalno, nekoliko je idealiziral ženske figure, njemu bližnje osebe pa so upodobljene precej bolj sproščeno, ker se v bistvu naveže bolj pristen odnos z modelom. Opazi se tudi, kadar je ustvarjal po fotografiji, ker imajo tiste upodobljene osebe nekako bolj zamrznjen izraz, bolj odtujen od tega odnosa, ki ga ni mogel izpostavit s portretirancem."

Četrti pogled v Štovičkov depo

V zbirki je več kot 1.600 del

Od tega 1.300 plaket v pozitivu in negativu

V zbirki kiparskih del Vladimirja Štovička, ki ji hrami Mestni muzej Krško, je nekaj več kot 1.600 del, od tega je 1.300 plaket v pozitivu in tudi negativu. "Plakete so okroglih, pravokotnih, kvadratnih oblik. Odlite so v različne materiale, se pravi nekaj originalov je v nežgani glini. Potem je pa odlival v mavec, bron tudi umetne mase, nekaj je eksperimentiral tudi z aluminijem, ki se je v bistvu dal potem zbrusiti," še dodaja sogovornica.

Razstava bo na ogled do konca maja 2021

Četrti pogled v Štovičkov depo je v Mestnem muzeju Krško na ogled še vse do konca maja 2021.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam