Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
08.10.2021
07:57
dr. Aksinja Kermauner
Foto: Knjižnica Brežice
V četrtek, 7. oktobra 2021, so splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja v sodelovanju pripravile že četrti skupni spletni dogodek.

Dr. Aksinja Kermauner o disleksiji in skotopičnem sindromu

BREŽICE Gostiteljica predavanja ob letošnjem mednarodnem dnevu disleksije je bila Knjižnica Brežice, gostujoča predavateljica pa dr. Aksinja Kermauner, katere strokovno področje je tiflopedagogika.

Predavateljica je spregovorila o disleksiji in skotopičnem sindromu, tj. sindrom Helen Irlen, s katerim se disleksija lahko zamenjuje ali sopojavlja. Vsakdan z omenjenim sindromom pa je predstavila tudi ob vsebini svoje najnovejše slikanice V vrtincu črk, ki je izšla pri Založbi Morfem, predgovor zanjo pa je napisala sama Helen Irlen – utemeljiteljica skotopičnega sindroma in direktorica Irlen inštituta v ZDA. Slikanica je namenjena tako mladim kot odraslim bralcem.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Dr. Kermauner je izpostavila, da disleksija ni bolezen, pač pa nevrorazličnost možganov, ki jo lahko obidemo ter jo z ustrezno diagnostiko in pripomočki tudi obvladamo. Treba jo je sprejeti in se »tikati« z njo. Hkrati pa skotopični sindrom oziroma sindrom Helen Irlen ni okulistična oziroma očesna motnja, ampak predstavlja drugačno procesiranje v možganih. To pomeni, da vse barve v naše možgane ne prihajajo istočasno in je zato potrebna pomoč. Tudi v obliki barvnih filtrov in/ali očal. Za skotopični sindrom so značilni simptomi, ki jih ne smemo zamenjevati in/ali enačiti z disleksijo. Značilne so namreč tudi telesne težave, česar pri disleksiji ni, počasno oziroma oteženo branje pa je le eden od simptomov. Pokazatelji so še glavoboli in migrene, približevanje glave podlagi med branjem, zehanje, slabost in vrtoglavica, bleščanje podlage, megljenje besedila idr.

Predavateljica je podala veliko uporabnih nasvetov za postopanje ob odkritju težav in nadaljnjo pomoč, predavanje pa strnila z besedami: "Bodimo empatični. Ne osredotočimo se na motnjo, ampak na posameznikove prednosti."

Vsebina predavanja, ki je bilo izvedeno v Nacionalnem mesecu skupnega branja in Tednih vseživljenjskega učenja 2021, je dostopna na Youtube kanalu, več informacij o projektih in dejavnostih sodelujočih knjižnic pa najdete na Facebook strani Splošne knjižnice Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam