Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
05.09.2021
12:15
Fotografska razstava Potapljaškega društva Krško
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško
V osrednji stavbi Valvasorjeve knjižnice Krško si lahko v septembru in oktobru ogledate razstavo podvodnih fotografij Potapljaškega društva Krško. Meduze, raki, kirnje in ugorji na fotografijah.

Fotografska razstava Čudovit podvodni svet

KRŠKO Člani društva se namreč že vrsto let aktivno ukvarjajo s podvodno fotografijo, s katero dokumentirajo lepoto in pestrost sveta pod vodno gladino.

Razstavljene fotografije so nastajale daljše časovno obdobje in prikazujejo razgibanost slovenskega in tujega podvodnega sveta, torej od reke Krke do jadranskih in rdečemorskih globin ter tudi širše. Fotografije osupljivih bitij, izjemnih prizorov in barvne pestrosti pripovedujejo o nepozabnih doživetjih in srečanjih od blizu, ki jih doživljajo potapljači med spoznavanjem vodnih globin in preiskovanjem morskega dna.

Osnovna dejavnost Potapljaškega društva Krško, ki je bilo ustanovljeno leta 2000, je rekreativno potapljanje z avtonomno potapljaško opremo do globine 40 metrov. Ukvarjajo se predvsem s podvodno fotografijo in podvodno arheologijo, vsekakor pa jim vsakokratni obisk sveta pod vodno gladino nudi užitek tišine in izjemne lepote. Z željo navdušiti mlade za aktivno preživljanje prostega časa predstavljajo potapljaško aktivnost otrokom v vrtcih in šolah, pri čemer dajejo poudarek ozaveščanju o pomenu čistega okolja. Tudi sami se udeležujejo čistilnih akcij slovenskih voda in hrvaškega morja.

Fotogalerija (Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško):

Kljub dejstvu, da rekreativno potapljanje v prvi vrsti nudi sprostitev, zahteva potapljaška aktivnost od vsakega potapljača številna znanja in spretnosti, saj ima podvodni svet svoje zakonitosti, ki jih je potrebno dobro poznati in spoštovati. Zato člani društva pri usposabljanju posvečajo največjo pozornost varnosti. Prav tako imajo skoraj vsi člani opravljeno potapljaško specialnost reševanja in nudenje prve pomoči ob morebitni potapljaški nesreči.

Razstava, ki bi jo laična javnost verjetno raje umestila v poletne mesece, na svoj način sovpada z novimi dogodivščinami članov Potapljaškega društva Krško, saj glavne potope in nove potapljaške zgodbe najraje snujejo v jesenskih mesecih. Obiskovalcem knjižnice pa bo pogled na morsko oz. vodno motiviko nedvomno prijeten tudi v po dopustniškem času. Vabljeni k ogledu.

Urška Šoštar
Valvasorjeva knjižnica Krško

krško
valvasorjeva knjižnica krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi