Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
09.12.2019
13:22
Laponska, Knjižnica Brežice
Foto: Knjižnica Brežice
Na Miklavžev večer, 5. decembra 2019, so v Knjižnici Brežice v Dvorani Savice Zorko skupaj s Fakulteto za Turizem Univerze v Mariboru za širšo javnost pripravili potopisno predavanje o Laponski.

"Potujmo skupaj" na Laponsko

Pogovorni večer v Knjižnici Brežice

BREŽICE Kot pravijo v Knjižnici Brežice, "se naveza s fakulteto skozi leta lepo razvija in sega v same začetke njene ustanovitve v Brežicah." Tako so v četrtek, 5. decembra, skupaj potovali že četrtič. V skladu s prazničnim decembrskim vzdušjem so se odpravili prav tja, kjer je Božiček doma. V njegovo domačo deželo je zbrane popeljal izredni profesor dr. Mitja Gorenak. Poleg pedagoškega dela v Sloveniji je tudi gostujoči profesor na Univerzi na Laponskem. Tako je vzklila navezava z Laponsko, katere sadovom so bili priča v četrtkovem večeru.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

Skupaj na Laponsko

Ob statističnih podatkih, ki Laponsko delajo še toliko bolj zanimivo, nam je s čudovitimi fotografijami predstavil pokrajino, ki včasih preseneča. Poleg svetu dobro poznanih številnih jezer in neskončne zime, je znana tudi po pridelavi jagod. Romantični pikniki na –25 °C vsekakor niso presenečenje. Zmrznjene trepalnice ob jutranjemu odhodu v službo in nesmiselnost nošenja ličil zaradi zmrzali, so zanimiva dejstva, ki nam približajo malenkosti Laponskega vsakdana.

(Ela Gaborovič / Knjižnica Brežice, bš, eP)

brežice
knjižnica brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja