Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
21.02.2020
14:25
IzBrano s Primusom z Dušanom Enovo in Vanjo Ostercem
Foto: Knjižnica Brežice
Tokrat so v nizu predavanj IzBrano s Primusom, 20. februarja 2020, v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice gostili dva avtorja.

IzBrano s Primusom z Dušanom Enovo in Vanjo Ostercem

BREŽICE O romanu, ki je napisan v dveh delih in je nastal z njunimi skupnimi močmi, se je pogovarjala predstavnica Založbe Primus, Mirela Smajić. Predstavitev je v uvodnem delu popestril nastop Irene Šafer, ki je z igranjem na tibetanske posode pričarala mistično vzdušje. Domišljijski roman Ekvorna in Ivana je izšel oktobra lani; v njem imata osrednjo vlogo Ekvorna, ljubljanska boginja enakosti, vzajemne ljubezni in modrosti, ter Ivana Kobilca, najbolj znana slovenska slikarka. Pomembni vlogi romana pripadata tudi najstnikoma, Roku in Tini, med katerima se vname iskrica ljubezni. Zgodba se odvija v različnih časovnih obdobjih: leta 2016, ko se pripoved osredotoča na Roka in Tino, ter leta 1902, ko se v središču pripovedi znajdeta genialna slovenska slikarka Ivana Kobilca in njena spremljevalka, skrivnostna lepotica Belinda z nadnaravnimi sposobnostmi. Vsi liki so v zgodbi priča napadom zlih sil črnih magov, ki želijo ustaviti boginjo Ekvorno in vzpostaviti dokončno prevlado nad svetom.

Fotogalerija (Foto: Knjižnica Brežice):

 

Čeprav osebe živijo v različnih časovnih obdobjih, so med seboj tesno povezane in s pomočjo boginje Ekvorne, njihove voditeljice, skupaj sodelujejo v boju s temnimi silami. Ključno sporočilo romana se skriva v brezpogojni ljubezni in večnem upanju ter brezmejnem in nesmrtnem, ki ga uteleša boginja Ekvorna. To je prava brezpogojna ljubezen, ki se ne podreja nikakršnim zakonitostim, temveč posega v vse kotičke prostora in časa ter poskuša celo v najtemnejših obdobjih življenja vzpostaviti večni mir. Naloga vsakega posameznika je, da se začne zavedati ljubezni, ki prebiva v njem, in navdahnjen s čarobno silo Ekvorne začne reševati svet.

Ela Gaborovič, Knjižnica Brežice

knjižnica brežice
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam