Skip to main content
Torek, 16. april 2024
01.07.2019
07:25
Foto: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
Kaj vse se bo v juliju dogajalo v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki? V nadaljevanju zapisa objavljamo seznam dogodkov, na katere vabijo Kostanjevičani.

Julij v Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

FORMA VIVA

Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva Kostanjevica na Krki med 1. in 27. julijem 2019

Udeleženci letošnjega simpozija so Robert Canev (Bolgarija), Bojan Mavsar (Slovenija) in Aldo Shiroma (Peru). V času simpozija pripravljamo bogat spremljevalni program, ki se bo zaključil v soboto, 27. julija, ob 20. uri, s slovesno otvoritvijo novo postavljenih kipov.


Otvoritev Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva in Festivala kulture Kostanjevica

četrtek, 4. julij 2019, ob 20. uri

Julijsko bogato dogajanje v galeriji in Kostanjevici na Krki bomo začeli s skupno otvoritvijo Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva in Festivala kulture Kostanjevica, ki ga pripravlja Mladinsko društvo Kostanjevica na Krki. Večer na dvorišču nekdanjega cistercijanskega samostana bo pospremil koncert dua Silence.


USTVARJALNICA

Celotedenska kiparska delavnica za otroke

od ponedeljka, 1. julija, do petka, 5. julija, med 9. in 12. uro

Med počitnicami otroke vabimo na že tradicionalno celotedensko kiparsko delavnico, ki bo potekala od 1. do 5. julija, med 9. in 12. uro. Udeleženci se bodo spoznali s potekom nastanka kiparskega izdelka, od skice do končnega izdelka. Delavnico bo vodil likovni pedagog Valter Rabič. Delavnica je namenjena otrokom med 6. in 15. letom starosti. Cena delavnice je 35 evrov in za drugega otroka v družini 20 evrov. Prijave sprejemamo do petka, 28. junija, s prijavo na info@galerija-bj.si ali 07 49 88 140.


DRUŠTVO MLADINCEV KNK

FKK - Festival kulture Kostanjevica

od 4. do 6. julija 2019


PREDSTAVA

Anja Novak: Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev

Petek, 5. julij, ob 19. uri in 21. uri

Predstava Imela bi otroke, vrt in petnajst zajcev je avtorski projekt večkrat nagrajene dramske igralke Anje Novak. Predstava je tudi njena magistrska produkcija, s katero je dokončala študij igre pod mentorstvom prof. Aleša Valiča, smer umetniška beseda. Premiero je doživela marca 2015 na Stari Pošti v Ljubljani. Predstava je osnovana na poeziji in prozi Anje Novak. Predstava se bo zaradi omejenega števila gledalcev igrala dvakrat, in sicer prvič ob 19.00 in še enkrat ob 21.00. Brezplačne karte si lahko rezervirate na info@galerija-bj.si.


PREDSTAVA

Ich kann nicht anders, Beton Ltd.

Sobota, 6. julij 2019, ob 20.15 uri

Avtorsko poetiko kolektiva Beton Ltd. (Katarina Stegnar, Branko Jordan, Primož Bezjak) zaznamuje iskanje osebnih vstopov v globalna vprašanja – njihova pozicija je pogosto performerska –, iskanje novih, hibridnih formatov uprizarjanja in mojstrsko obvladovanje uprizoritvenih tehnik. Ich kann nicht anders je njihova peta predstava, kjer nas kontrapunkt med popolno intimo in odzveni globalnih dogodkov spomni na tezo Srečka Horvata, da je prava revolucija vedno revolucija vsega, vseh družbenih odnosov, tudi najbolj intimnih. Brezplačne karte za predstavo si lahko rezervirate na info@galerija-bj.si.


DELAVNICA V ORGANIZACIJI DZMP

Celotedenska filmska delavnica za mlade

od ponedeljka, 8. julija, do petka 12. julija 2019, med 10. in 15. uro Delavnica je namenjena vsem mladim (med 10 in 18 let), ki želijo spoznati proces in orodja za snemanje filma. Izvajalci delavnice jim bodo pomagali pri organizaciji filmskih sekvenc, uporabi kadrov, planov in različnih kotov kamere, snemanju videa in zvoka ter pri montaži. Poleg kreativnega dela, sodelovanja z novimi ljudmi in dela v skupini, so delavnice običajno za udeležence posebna izkušnja, saj veliko naših mentoric prihaja iz različnih držav iz celega sveta in v našem društvu opravljajo prostovoljno službo (Evropska solidarnostna enota). Naše delavnice zato potekajo tudi v angleščini, pri tem po svojih najboljših močeh naredimo vse, da bi se vsi udeleženci počutili udobno ter da njihove izkušnje in učenja ničesar ne bi omejevalo. Udeležba je brezplačna. Prijave sprejemamo na luksuz.produkcija@gmail.com, info@galerija-bj.si ali 07 49 88 140.


 

OTVORITEV RAZSTAVE

Svetlana Jakimovska Rodić: Made in Forest / Narejeno v gozdu, Lapidarij

petek,12. julij 2019, ob 19. uri

Akademska grafičarka Svetlana Jakimovska Rodić (1965, Kumanovo, Makedonija) bo na samostojni razstavi predstavila serijo monotipij, nastalih v zadnjih treh letih, pri katerih za matrico uporablja lubje dreves, ki ga je napadel lubadar. V materialu odkriva risbo sledi teh žuželk, odtise njihove gravure pa transformira v zgradbo artefakta. Odtise na papirnatih trakovih s prepletanjem in lepljenjem združuje v večje grafične instalacije, ki jih bo v štirih prostorih Lapidarija združila v celovito postavitev. Avtoričino zanimanje za »grafične« sledi življenjskega cikla lubadarjev (zalubnikov) izhaja iz raziskovanja razlogov za povečano število (invazivnih) žuželk, kot posledice človekovega neracionalnega poseganja v naravo, nestrukturiranega pogozdovanja monokultur na nižjih nadmorskih višinah, klimatskih sprememb... Avtorica uporablja najdeno matrico kot pokazateljico človeškega odnosa do narave v kontekstu ekoloških prizadevanj za razumevanje evolucijskih dogodkov.


PREDAVANJE

Aljaž Pogačnik: Jeseniški cikel Božidarja Jakca, Lamutov likovni salon

torek. 17. julij, ob 18. uri

V letošnjem letu obeležujemo 120. obletnico rojstva umetnika Božidarja Jakca. Ob tej priložnosti v razstavišču Lamutov likovni salon gostimo likovno serijo Jakčevih del iz zbirke Gornjesavskega muzeja Jesenice. Serija risb v kredi je nastala leta 1939 kot študijska priprava za izvedbo večje jedkanice z naslovom Martinarna z motivom notranjščine jeseniške jeklarne, ki jo je Jakac ustvaril na pobudo svojega prijatelja, metalurga Cirila Rekarja. Z vidika obravnavane vsebine in upodobitev delavcev ter industrijskega pejsaža gre za posebnost v Jakčevem opusu. Ob razstavi vabimo na predavanje Aljaža Pogačnika, kustosa iz Gornjesavskega muzeja Jesenice, od koder prihajajo razstavljena dela.

FORMA VIVA

Zaključek Mednarodnega simpozija kiparjev Forma viva

petek, 27. julij 2019, ob 20.uri

Ob koncu simpozija vas vabimo na slavnostni zaključek z otvoritvijo novo postavljenih kipov in druženje na dvorišču.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

galerija božidar jakac
napovednik
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja