Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
30.08.2020
20:39
Člani kiparske sekcije Društva likovnikov Krško – OKO so tudi letos ustvarjali pod mentorskim vodstvom akademske kiparke Dragice Čadež Lapajne.

Skupinska razstava Forma 20, na ogled v krški Dvorani v parku

KRŠKO Na razstavi so na ogled dela sedmih članov, ki so v spomladanskih mesecih ustvarjali pod mentorstvom priznane akademske kiparke Dragice Čadež Lapajne. "Po predlogu mentorice smo izdelali nizki relief konja, potem malo plastiko konja, nizki relief obraza, potem pa še eno malo plastiko realistične figure in abstraktno malo plastiko," pove Branka Benje, predsednica Društva likovnikov Krško - OKO.

Glina je osnovni material

Osnovni material, s katerim ustvarjajo, je glina. Z možnostjo dodajanja in odvzemanja jim nudi več izkušenj, pri učenju pa omogoča tudi ponovitve, ki so ključne za napredovanje v likovnem svetu izkustev. Kiparstvo je lahko tehnološko precej zapleteno, pravi predsednica društva, a je pod skrbnim vodstvom zelo kreativno, sproščujoče in zabavno. "Kiparska sekcija je malo manjša kot slikarska. Zanimanje je, mogoče bi bilo malo boljše, če bi bilo malo več zanimanja, ampak kar nekaj nas je takih, ki to delamo vsako leto," je še dodala sogovornica.

Zadovoljni niso le ustvarjalci, ampak tudi mentorica

Pod mentorstvom priznane akademske kiparke Dragice Čadež Lapajne

Mentorica je bila velikodušna s svojimi nasveti, usmeritvami, idejami in predlogi, polna ustvarjalne energije in zamisli. Z njo sodelujejo že od vsega začetka, odkar pripravljajo Formo. "Letos smo že šestič po vrsti. Je to Forma, ona nas že pozna, ve kaj obvladamo in potem nam vsako leto tudi ona določi, kaj bomo delali. Vedno nas preseneti s čim novim, letos recimo je hotela, da obvladamo konje, najprej konjsko figuro, proporce, volumne in smo kar po njenih napotkih delali in mislim, da smo vsi zadovoljni," dodaja predsednica društva.

Forma 20

Zadovoljni pa niso le ustvarjalci, ampak tudi mentorica. "Mentorica, ko je prišla sem na razstavo, je bila zelo navdušena, mogoče tudi malo zaradi tega, ker imamo sedaj nove podstavke, ki jih je priskrbel JSKD. Zelo lepa razstava in na splošno je bila zelo navdušena nad izdelki."

Septembra likovna razstava v Kulturnem domu Krško

24. septembra v Krškem Razgledi

Društvo likovnikov Krško OKO, ki združuje približno 40 članov, že kmalu čaka nova razstava, tokrat slikarska. "V Kulturnem domu bomo imeli 24. septembra, seveda če bomo pridobili pozitivno mnenje nacionalnega inštituta, v avli Kulturnega doma, razstava udeležencev ekstempora. Naslov razstave bo Razgledi, to je razstava, kjer smo risali na Velikem Trnu, kjer povabimo tudi člane drugih društev," je še sklenila Branka Benje.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja