Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
04.03.2021
09:58
Grafika: Ansat TV
Kaj se je v Posavju februarja dogajalo na kulturnem področju? V nadaljevanju objavljamo pregled februarskega dogajanja v oddaji Kultura v Posavju.

Kultura v Posavju - februar 2021

Razstava Štirje elementi Zrak

Poslikava Viteške dvorane, ki je plod sodelovanja rodbine Attems kot naročnikom in Frančiškom Karlom Rembom kot avtorjem vedno prevzame in nudi številne refleksije. Zaradi njene skrivnostnosti in prevzetnosti je nastala zamisel za cikel razstav o štirih elementih – vodi, ognju, zemlji in zraku, ki so v njej prikazani in prav tako usmerjajo naše življenje. Leta 2016 so začeli z vodo, decembra lani pa postavili še zadnjo v ciklu – zrak. Kot pove ena od avtoric razstave kustosinja etnologinja Stanka Glogovič, so teme razstave razdeljene na štiri razdelke, ki opredeljujejo pomembne dele našega življenja. Najprej vdih in izdih.

Bogdan Borčić Potovanje v školjko

V Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, ki hrani del likovne zapuščine tega slikarja in grafika, je na ogled 15. postavitev tamkajšnje stalne razstave. Letošnja nosi naslov Potovanje v školjko.

Razstava Jožica Pavlin KUD Liber

Od četrtka, 18. februarja, je v Dvorani v parku in na spletu na ogled slikarska razstava Jožice Pavlin z naslovom Mir na brežinah mojih voda.

Kulturni ustvarjalci v času epidemije

Epidemija koronavirusa samostojne kulturne ustvarjalce postavlja pred številne izzive. Kriza je prizadela predvsem glasbenike in gledališke ustvarjalce, ki so se soočili z odpovedjo projektov.

Posledice potresa kulturna dediščina

Potres, ki je konec decembra prizadel Petrinjo, je precej poškodoval Lamutov likovni salon v Kostanjevici na Krki. Zaradi poškodb oz. prve ocene statikov, da salon ni varen za daljše zadrževanje, ga bodo najverjetneje zaprli. Od objektov kulturne dediščine so med drugim prizadeti tudi brežiški grad ter Mencingerjeva in Valvasorjeva hiša v Krškem.

(eP)

video
eposavje tv

Pridružite se nam

Novice iz Posavja