Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
13.02.2020
14:03
Ripšlovo leto 2020
Grafika: ePosavje.com
Letos mineva 200 let od rojstva duhovnika, kronista, pesnika in sadjarja Dragotina Ferdinanda Ripšla.

Ripšlovo leto v Župniji Krško - Videm ob Savi

KRŠKO V Župniji Krško – Videm ob Savi z nizom dogodkov obeležujejo Ripšlovo leto, s katerim bodo na različne načine skušali osvetliti njegovo raznoliko dediščino v sožitju z aktualno sodobnostjo.

V kroniki Videmske fare bogata zapuščina s sredine 19. stoletja

Dragotin Ferdinand Ripšl je zadnjih 13 let svojega življenja preživel na Vidmu v Krškem. Po svojem osnovnem poslanstvu je bil duhovnik, krog njegovega delovanja in zanimanja pa je bil mnogo širši. Zapisoval je ljudsko izročilo, tudi sam je bil pesnik. "Poleg tega nam je pa zapustili zelo dragocen vir, zelo dragocen zapis življenja s sredine 19. stoletja v svoji znameniti kroniki Videmske fare, ki smo jo predstavili že v našem zborniku, ko smo praznovali 850-letnico naše župnije," pove Mitja Markovič, župnik Župnije Krško - Videm ob Savi.

Etnografski zapis iz preteklosti za sedanjost

V kroniki je veliko povedal o življenju v tistem času in o preteklosti, ki jo je raziskoval. "To je običajno, da župnik zapisuje neke zanimivosti, neke pomembne trenutke, dogodke iz življenja župnije v tistem času, ko tam deluje. Medtem ko je Ripšl to zasnoval veliko na širše in je zapisal pravi etnografski zapis, kakšno je bilo gospodarstvo v tistem času, kako so se oblačili ljudje, kakšno je bilo družbeno življenje, kakšni so bili po značaju, v odnosih. To je dragocen vir," dodaja videmski župnik.

Našli zapiske s svinčnikom

Uporabljal je slovenski žig z napisom Župnija Videm za Savo na Štajerskem

V zadnjem času so odkrili še nekatere nove vire, ki Ripšla prikazujejo še na nekih novih področjih in v neki novi luči. "Našli smo prav njegove zapiske s svinčnikom, beležko, kjer je zbiral gradivo za to kroniko, ki jo je potem tako zelo čitljivo, jasno, lepo napisal," pove Markovič. Med nove zanimivosti spada tudi krstni list. "Zanimiv je zato, ker Ripšl očitno uporablja slovenski žig, na katerem piše Župnija Videm za Savo na Štajerskem. Cel obrazec je v slovenščini, kar je zanimivo. Ob tem iskanju smo našli tudi dokument, ki je bil izdan manj kot deset let kasneje, v katerem naslednji župnik uporablja recimo nemški župnijski štempelj."

Ripšl je spisal učbenik o sadjarstvu

Ripšl je, tako Markovič, ves čas pisal o sadnem drevju, o njegovem pomenu ter kaj in kje saditi. Zato so se mu poklonili tudi sadjarji, saj je spisal učbenik za sadjarstvo, ki je bil najverjetneje prvi takšen v slovenskem jeziku. "V oznanilih, to je to kar duhovniki povemo ob nedeljskih mašah na koncu, torej o dogodkih, kje bodo maše in za koga itd., je to seveda vse skrbno zapisoval za vsako nedeljo in tam, ko so tisti spomladanski tedni, primerni za to, si je nekajkrat celo naknadno s svinčnikom zapisal "drevesca" kot opombo, da ne bi pozabil."

Rojstni in krstni list Ferdinand Ripšl

200-letnica rojstva Dragotina Ferdinanda Ripšla

V načrtu imajo zasaditev spominske jablane

V Župniji svetega Ruperta Krško – Videm ob Savi bodo 200-letnico rojstva Dragotina Ferdinanda Ripšla obeležili z nizom dogodkov. S praznovanjem so pričeli s prireditvijo v Kulturnem domu Krško.

Predlagajo postavitev obeležja v Gaju zaslužnih Krčanov

"V okviru našega župnijskega praznika in občinskega praznika imamo v načrtu kulturno literarni pesniški večer. Zaenkrat je delovni naslov Ripšlove poezije in vina, ki se bo dogajal nekje na našem travniku. V načrtu imamo tudi zasaditev spominske jablane. Lokalni skupnosti smo predlagali, da bi se mu v času med njegovim rojstnim dnevom in dnevom njegove smrti, 1. in 9. novembrom, lokalna skupnost poklonila s postavitvijo obeležja, doprsnega kipa v Gaju zaslužnih Krčanov," dodaja Markovič. V načrtu je tudi razstava gradiva, povezanega z Ripšlovim življenjem in delom.

(bš)

krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam