Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
28.07.2021
10:00
Mednarodni simpozij Forma viva bodo zaključili to soboto. Park skulptur bo bogatejši za mojstrovini kiparjev Mirka Bratuše in Pétra Gálhidyja.

Zaokroža se še ena Forma viva

V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki bodo v soboto, 31. julija 2021, ob 20. uri, zaključili letošnji Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva. V sklopu tega so ta mesec gostili dva kiparja, ki ustvarjata nova kiparska dela za park skulptur v Kostanjevici na Krki. To sta slovenskega umetnika Mirka Bratušo  in  umetnika z Madžarske Pétra Gálhidyja.

Vojvoda in divji mož

Kipar Mirko Bratuša je na baročno pročelje nekdanje samostanske cerkve umestil dve skulpturi, ki se navezujeta na legendo o ustanovitvi kostanjeviškega samostana. Figuri dveh ključnih ustanoviteljev samostana, vojvode Bernarda Spanheima in divjega moža, ki sta ustvarjeni v za avtorja značilno groteskni maniri. S svojo humorno pojavnostjo kipa namigujeta na tanko mejo med mitologijo in zgodovino in izpostavljata ljudsko potrebo po ustvarjanju zgodb. (povzeto iz zapisov GBJ)

Vez in prepad med naravnim in človeškim

Péter Gálhidy v svoji skulpturi povzema organske naravne oblike travne bilk, ki jih kipar predstavlja v svojem umetniškem jeziku. Njegova skulptura se navezuje na ruralno območje doline reke Krke, a hkrati izkazuje veliko občutljivost do okoljskih izzivov moderne dobe. Gálhidy je vizualni umetnik, ki se ukvarja s kiparstvom in prostorskimi instalacijami. Trenutno  je vodja kiparskega oddelka na Hungarian University of Fine Arts.

 

 

Naša kamera na obisku ustvarjalnega delovišča

Nekaj dni pred zaključkom Forma vive smo ustvarjalca in kustosa zabeležili pri zaključnih potezah.

Restavracija skulpture Miroslava Šuteja

V sklopu letošnje prireditve pa restavrirajo tudi ikonično prostorsko skulpturo Miroslava Šuteja -  Brez naslova (1972), ki jo je v preteklih 50 letih dodobra načel zob časa.   

Šest desetletij Forma vive

Letos mineva 60 let od prvega Mednarodnega kiparskega simpozija Forma viva, ki se je prvič zgodil leta 1961 in sicer na dveh deloviščih, v Seči in v Kostanjevici na Krki. V galeriji to obletnico obeležujejo s postavitvijo dokumentarne razstave Re/Forma viva, ki povzema pomen in vrhunce te prireditve.

kostanjevica na krki
forma viva

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja