Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
18.11.2021
12:45
Kapelski pubje
Foto: Janez Eržen
V soboto, 13. novembra 2021, so v dvorani II. slovenskega tabora v Žalcu pripravili državno folklorno prireditev Folklorna prepletanja. Na prireditev so uvrstili deset programov.

Posavski kulturniki na državni folklorni prireditvi

ŽALEC Po ocenah strokovne žirije v sestavi Tanja Drašler, dr. Urša Šivic in Gašper Selko sta kakovostno izstopali Akademska folklorna skupina KUD Študent iz Maribora ter Akademska folklorna skupina France Marolt s pevsko skupino Maroltovke, ki so prejele zlata priznanja s pohvalo v več kategorijah.

V Žalcu tudi Kapelski pubje

Med osmimi izbranimi nastopajočimi skupinami so se predstavili tudi Kapelski pubje iz Kulturnega društva Kapele, Miha Haler iz Artič pa je prejel priznanje za delo na področju folklorne dejavnosti, Maroltovo listino za leto 2019.

Prejemnik Maroltove listine za leto 2019 Miha Haler

Miha Haler izhaja iz družine, ki je bila predana kulturnemu delu in mu je omogočila, da se je že v zgodnjem otroštvu učil igranja na harmoniko in ob tem najprej spoznaval slovensko ljudsko pesem, ki je v njem že takrat zbudila posebno zanimanje.

V času šolanja na učiteljišču je bil plesalec in harmonikar v šolski folklorni skupini, prav tako je v folklorni skupini plesal med služenjem vojaškega roka. Skupaj s soprogo sta bila leta 1967 pobudnika ustanovitve folklorne skupine kulturnega društva v Artičah, v kateri je bil nato več kot deset let mentor, harmonikar in organizator mnogih projektov in gostovanj.

Z zbiranjem in raziskovanjem izvirnih ljudskih pesmi je začel ob vodenju artiškega moškega pevskega zbora, ko je nastala zbirka 45-tih pesmi kot so jih takrat peli na območju pod Orlico. To je bila temeljna vsebina za ustanovitev in delovanje skupine pevcev ljudskih pesmi Fantje artiški.

Miha Haler je vodil Moški pevski zbor Artiče, ki se je kasneje preoblikoval v mešani pevski zbor in ga vodi še danes. Ob tem je 9 let vodil Lovski pevski zbor Globoko, 21 let Moški pevski zbor Kapele in več kot 6 let Moški pevski zbor Planina Cerklje ob Krki.

Zbiranje manj znanih ljudskih pesmi je nadaljeval s skupino pevcev ljudskih pesmi Kapelski pubje Kulturnega društva Kapele. V kraju z razvejano in bogato kulturno dejavnostjo jim je s pomočjo Mihe Halerja uspelo povezovati vse dejavnosti za skupne projekte.

Miha Haler je z delovanjem na področju folklorne dejavnosti pomembno prispeval k ohranjanju in razvoju te dejavnosti v občini Brežice in širše.

(eP)

jskd
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja