Skip to main content
V Posavju N/A° C Četrtek, 18. april 2024
23.07.2021
14:00
DoKKU 21: Mednarodna delavnica dokumentarnega filma v Krškem je brez dvoma najbolj odmeven in uveljavljen filmski dogodek pri nas, ki v vseh pogledih presega meje Posavja in Slovenije

p>

 

Že 21. delavnica!

Od 11. julija skupina mladih filmskih avtorjev iz osmih različnih držav, pod budnim očesom uveljavljenih mentorjev, filmskih režiserjev Želimirja Žilnika, Borisa Petkoviča, Marka Cvejića, Mihe Možine, direktorja fotografije Jureta  Černeca in avtorjev ter mojstrov montaže Marije Kovačina in Nemanje Babića, v Krškem ustvarjala dokumentarne filme različnih vsebin.

Kot vedno bodo teme filmov odraz družbe in prostora skozi oči mladih udeleženk in udeležencev, kar je tudi ena bistvenih prvin vsakoletne delavnice. Mladi iz različnih etničnih, nacionalnih, kulturnih in družbenih okolij, z uporabo raznovrstnega medijskega jezika osvetljujejo in detektirajo socialno-ekonomske ovire. Na ta način z vidika "drugega" predstavljajo svež pogled javnega življenja v okolju, kjer filmi nastajajo. Tako filmi pogosto odražajo zrcalo lastni kulturni izkušnji, ki se zdi večna in nespremenljiva, v njih lahko velikokrat najdemo tudi izhod.

 

Projekcija filmov danes zvečer ob 21. uri v Šumici (pri MC)

Delavnica se bo zaključila s projekcijo pred Mladinskim centrom v Krškem (v Šumici), ki bo danes zvečer ob 21. uri. To bo njihova prva projekcija, zagotovo pa ne bo zadnja, saj so video in filmski dokumentarci, ki nastajajo že 21 let v Krškem, prikazani in nagrajeni na različnih filmskih festivalih doma in v tujini.

 Preseganje razlik 

Zagotovo pa je druženje in ustvarjanje mladih iz različnih okolij tudi najuspešnejše premagovanje predsodkov in ustvarjalen prehod skozi kulturne razlike, ki pogosto niso le ovire, temveč predvsem priložnost za boljši svet in skrb za dediščino človeštva.

DZMP
luksuz produkcija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja