Skip to main content
Torek, 16. april 2024
30.01.2022
17:34
Foto: ePosavje.com
Moja pravljična dežela je naslov razstave ilustracij Mateje Gačnik Miklavž, v katerih prepleta slovenske znamenitosti s svojo domišljijo.V kristalni krogli se skriva mesto Krško. Kdo ga drži v dlani?

Moja pravljična dežela preplet domišljije in realnosti

In pod čigavo kapuco se skriva grad Rajhenburg? Moja pravljična dežela je preplet domišljije in realnosti. Je tudi prva samostojna razstava ilustracij Mateje Gačnik Miklavž, ideja zanjo pa je prišla iz dela, ki ga je poslala na Ex-tempore Bled in za katerega je prejela nagrado Melite Vovk za ilustracijo na papirju. "Tam sem v bistvu uprizorila Bled na dežniku, pod katerim pada dež. Okrog dežnika pa je ovita srajčka Jurija Murija iz Afrike," pojasnjuje avtorica.

To zamisel je želela še nekoliko nadgraditi in porodila se je ideja o ilustraciji še nekaterih slovenskih značilnosti, ki jim je dodala svojo domišljijsko noto. "Meni je ena ljubših maska kurenta, na katerem je mesto Ptuj in galerija Božidarja Jakca na splavu, ki me spominja na otroštvo in na Kostanjeviško noč, prireditev, ki je že nekaj časa ni bilo."

Razstavo podkrepili z istoimensko pravljico

Nekateri motivi, ki jih upodablja v svojih delih, so pravzaprav lepi spomini iz otroštva, drugi pa spet preproste asociacije, kot denimo Piran in soline. "Za razstavo je nastala tudi istoimenska pravljica, ki so jo napisali Darja Dobršek in Marjetka Uršič. V bistvu je namen, da bi to pravljico podaljšali in ustvarili knjižico ilustracij in zgodb," še dodaja Mateja Gačnik Miklavž.

Dobrškova in Uršičeva sta, tako kot avtorica razstave, članici Kulturno umetniškega društva Liber, zato so odprtje razstave popestrili z branjem posameznih odlomkov iz omenjenega dela.

Prva letošnja društvena razstava

Razstava Moja pravljična dežela je sicer prvi letošnji društveni dogodek. "Leto je še zelo mlado, upam, da popki ne bodo prehitro vzbrsteli. A pri našem društvu so to že prvi brsti – ta Matejina dela in sodelovanje z literati. Tega smo veseli. Upamo, da bodo tudi za kulturo boljši časi, saj ne glede na vse težave, vztrajamo," je na odprtju razstave v krški Dvorani v parku dejala predsednica Kulturno umetniškega društva Liber Branka Pirc. Razstava je na ogled do 21. februarja.

(eP)

krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi