Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
18.11.2019
18:32
Matjaž Geder razstavlja v Kostanjevici na Krki
Grafika: Ansat TV
V Lamutovem likovnem salonu Galerije Božidar Jakac je na ogled razstava Matjaža Gederja Na krilih. Geder se na razstavi predstavlja z najnovejšimi grafikami izvedenimi v tehniki monoprinta.

Matjaž Geder - Na krilih

Dela v tehniki monoprinta

Zemljevid umetnikovih premišljevanj, ki se pred nami razprostirajo na pokrajini grafičnega lista, je širok, saj Gederja zanimajo sodobne družbene teme in krize časa, v katerem živimo. Kristina T. Simončič, kustosinja v Galeriji Božidar Jakac, o avtorju pove, da se na rasztavi predstavlja z deli, ki so nastala v zadnjih dveh letih. "Avtor se predstavlja v tehniki monoprinta, ki dovoljuje samo en odtis. Dela so s svojo unikatnostjo na meji med slikarskim in grafičnim izrazom."

Veliko motivov in šolskega sveta

Matjaž Geder je zaposlen kot likovni pedagog

Matjaž Geder je sicer zaposlen kot likovni pedagog na murskosoboški osnovni šoli in vez, ki jo ima z mladimi, ki jih poučuje, se močno odraža tudi na njegovih grafičnih delih. "Tako lahko vidimo zelo veliko motivov iz šolskega sveta - ravnila, štempiljke, šolske table in seveda popisane in porisane šolske mize, ki tvorijo najpogostejše ozadje avtorjevih grafik," dodaja kustosinja razstave. V teh popisanih mizah lahko nato obiskovalci prepoznajo čustveni doživljanjski svet mladostnikov, zanimanj in hotenj.

Drugi sklop predstavljajo motivi s sporočili o globokih duševnih stiskah

Ta šolski svet predstavlja prvi vsebinski sklop njegovih del, medtem ko drugi vsebinski tok predstavljajo motivi, ki nosijo sporočilo o globokih duševnih stiskah in epidemiji pomirjeval in antidepresivov, ki jih za »normalno« funkcioniranje v disfunkcionalnem svetu potrebuje vse več ljudi, predvsem mladih.

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Papirnata letala kot navdih za naslov razstave

Papirnata letala so bila navdih za sam naslov razstave Na krilih, ki obenem označuje tako mladostniško zanesenost in prestopanje mej kot tudi željo po preseganju konfliktov in let domišljije. Razstava je na ogled do sredine decembra.

Ansat TV

kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
posavski tednik
ansat tv

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja