Skip to main content
V Posavju 5.6° C Nedelja, 28. 2024
19.02.2024
09:16
Foto: Anton Hruševar
V Kostanjevici na Krki so priredili povorko in pogreb kurenta, ki se je končal z njegovim sežigom.

Sežig kurenta

Na pepelnično sredo je Etnološko društvo Prforcenhaus v dopoldanskem času pričelo z izdelavo Kurenta, hkrati pa so jih obiskali tudi otroci iz OŠ Kostanjevica na Krki. Ogledali so si potek priprav in se tudi prepričali, da v popoldanskem času na pokopu ne bodo zažgali človeka.
V popoldanskem času so po vrnitvi oblasti ter zastav na občinsko poslopje pričeli z žalostno povorko pokojnega Kurenta, bankirja LON-čeka. Tako kot vsako leto, so se ob spremljavi godbe ustavili pred vsakim gostiščem, se malo okrepčali in po vrnitvi na most pred sežigom pričeli z branjem oporoke.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Pokojni bankir LON-ček je v oporoki zapisal, da županu zapusti ček brez kritja za 100.000 evrov, za obnovitev Tercialskega mostu, Curhaleku fiberco - za brušenje motik, Muhičevemu Ivanu pet buteljk, Leji zlato rdeče salonarje, kavarni Štraus 3 vrbe žalujke (ker so se stare podrle od žalosti), Kostaku Krško štiri milijone evrov - za postavitev novih ležeče policajev, Čukov Brane naj dobi kompas (za uporabo pri sprehodu psa), vse njegove nepokrite čeke pa naj zaklenejo v trezor narodne banke Slovenije.

Ob častni salvi topov, so potem bankirja LON-čeka zažgali in spustili po reki Krki, po priklonu v slovo pa so nadaljevali z sedmino v gostišču Žolnir. Pred večerjo je bil po nominaciji in strokovni komisiji predan tudi prehodni pokal Šelme za 2024, katerega je letos prejela družina Jordan.

Anton Hruševar

prforcenhaus
kostanjevica na krki
šelmarija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja