Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
16.10.2019
11:25
Grafika: Ansat TV
V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki je na ogled velika retrospektiva Nandeta Vidmarja. Več v nadaljevanju v prispevku iz oddaje Posavski tednik na Ansat TV.

Nande Vidmar

KOSTANJEVICA NA KRKI Poleg likovnih del in dokumentarne predstavitve utrinkov iz umetnikovega burnega življenja so razstavljeni tudi predmeti in spominki, ki jih je oblikoval v zgodnjem obdobju ter med drugo svetovno vojno, ko je bil v taborišču. Nande Vidmar je ena od ključnih figur slovenskega likovnega panteona 20. stoletja in je kontroverzen avtor, ki se je s svojim mlajšim bratom Dragom zapisal kot ekspresionist, tradicionalni krajinar, novostvarnostni portretist ter slikar žanrskih in partizanskih prizorov.

Iz Laškega v Tržič

Dr. Robert Simonišek, kustos razstave, pove, "da je razstava koncipirana kronološko, ne strogo.  Razstava skuša ujeti njegove glavne motive in v stvarnostnem obdobju so to gotovo ljudje iz province, kjer je Nande Vidmar deloval. Bil je učitelj in je 15 let bival v štajerskih hribih nad Laškim, kjer je ustvarjal glavna novostvarnostna in socialno občutljiva dela. V tridesetih letih se je nato preselil v Tržič."

Vidmar se je po 2. svetovni vojni preselil v Ljubljano

Vidmar to estetiko nadaljuje skozi obdobje 2. svetovne vojne – z risbami, ki so bolj dokumentarne narave. "Po 2. svetovni vojni, ko se je preselil v Ljubljano, se je zgodil prelom, ki se sprva kaže v nekih novorealističnih tendencah, v neki barvitosti skoraj matisovskega tipa. In na tej točki se začne počasi zapirati pred javnostjo in zbira atelje kot osnovni motiv," dodaja Simonišek.

Iz nekih zunanjih motivov, iz krajine in upodobitve ljudi iz svoje okolice nenadoma prevesi vso estetiko v interier, ki ga sprva interpretira optimistično, glede na njegov barvit kolorit, vendar kasneje, v 60. letih, radikalno preoblikuje svoj izraz – zdaj so to refleksije tesnobe, ki pa se še vedno dogajajo v ateljeju. 

Z razstavo so se resneje začeli ukvarjati leta 2017

V galeriji Božidar Jakac so se z opusom Nandeta Vidmarja začeli resneje ukvarjati leta 2017, ko so se začeli pripravljati na razstavo Obrazi ekspresionizma. Tam je bil Vidmar eden ključnih deležnikov, saj so ga mnogi likovni kritiki tudi označevali kot četrtega ekspresionista. "Takrat smo pri njegovih dedičih zaznali, da je v celoti ohranjen precejšen del njegovega opusa - slikarskega, grafičnega in risb. Sistematično smo nato dve leti digitalizirali ves njegov opus, ki nam je bil na voljo," je povedal Goran Milovanović, direktor Galerije Božidar Jakac

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Razstava bo na ogled do 15. marca 2020

V galeriji so evidentirali so več kot 1800 umetnikovih risb in grafik ter okoli 200 slik. Glavnino razstavljenih del je galeriji posodil umetnikov sin Mišo Vidmar, ostala pa prihajajo iz Moderne galerije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Mestnega muzeja Ljubljana ter od zasebnih lastnikov. Razstava je na ogled do 15. marca 2020.

Ansat TV

posavski tednik
ansat tv
kostanjevica na krki
galerija božidar jakac
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja