Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
27.06.2021
08:12
Foto: ePosavje.com
V Galeriji Krško so odprli prvo razstavo v tem programskem letu, in sicer umetnice Maje Šubic, ki se predstavlja z razstavo Nevarna razmerja.

Nevarna razmerja Maje Šubic

Akademska slikarka Maja Šubic sodi med redke avtorice oz. avtorje na Slovenskem, ki ustvarjajo v tehniki prave freske. S tehniko freske na prenosnih nosilcih se predstavlja tudi v Galeriji Krško. "Naslov razstave Nevarna razmerja se navezuje na zelo znan film Stephena Frearsa, ki razkriva neko idejo, ki jo je želela tudi umetnica tukaj poudariti, in sicer idejo o čisti in nečisti ljubezni. Apropriirala je nekatere znane gotske upodobitve iz iluminiranih rokopisov iz znanih fresk in tudi tapiserij," pojasnjuje Nina Sotelšek iz Mestnega muzeja Krško. Iz teh znanih upodobitev je vzela samo neke fragmente, dodaja sogovornica. "Kot znana freskantka se vedno sooča s tem, da so gotske freske pravzaprav ohranjene v nekih fragmentih, saj jih je, kot vemo, barok nemalokrat prebelil in na novo poslikal. Zato tudi tiste, ki so ohranjene, redkokdaj ohranjene v celoti."

Mistične upodobitve iz srednjega veka, ki so izginile iz krščanske ikonografije

Avtorica je razstavo razdelila na štiri sklope, dodaja Sotelškova. "Upodobitev Arma Christi je v centralnem delu – to so orodja Kristusovega mučenja, upodobila je Kristusovo krono, bič in žebelj. Ukvarjala se je tudi z upodobitvijo Kristusovih ran, Marie lactans – doječe matere in enoroga. Gre torej za mistične upodobitve srednjega veka, ki so po koncu tega obdobja izginile iz krščanske ikonografije." Na krščansko ikonografijo se je oprla prav z namenom, saj je prostor, v katerem tokrat razstavlja, nekdanja cerkev.

Razstava bo na ogled do konca julija, z možnostjo podaljšanja do konca avgusta.

(eP)

krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja