Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
28.09.2022
11:28
Nova doba v MSU - Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu
Foto: Jaka Babnik
V Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu je od 13. septembra do 30. oktobra na ogled skupinska razstava Nova doba.

Skupinska razstava Nova doba

KOSTANJEVICA NA KRKI Skupinska razstava Nova doba je bila leta 2020 na ogled v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, 13. septembra 2022 pa se je preselila tudi v Muzej sodobne umetnosti v Zagrebu, v sklopu dolgoročne izmenjave med institucijama.

Razstava Nova doba predstavlja dela treh umetnic in umetniške skupine iz Slovenije (Maja Smrekar, Robertina Šebjanič, Tanja Vujinović in tandem PLATEAURESIDUE), ki se v svojih ustvarjalnih praksah dosledno in dolgoročno posvečajo odnosu med človekom in naravo. Izbrana dela prinašajo globok premislek o človekovih intervencijah v naravno okolje in o trenutnem družbenopolitičnem in ekonomskem ustroju, ki temelji na principu rasti proizvodnje in potrošnje.

Fotogalerija (Foto: Jaka Babnik):

Razstava v dialog postavlja tematsko raznolika dela Maje Smrekar, Robertine Šebjanič, Tanje Vujinović in kolektiva PLATEAURESIDUE, ki se v svojih umetniških praksah s sredstvi vizualne umetnosti posvečajo aktualnim temam sodobnega časa. To so v prvi vrsti človekovo razumevanje okolja, potreba po kolonizaciji narave in analiza okoljskih politik, ki danes še vedno temeljijo predvsem na konceptu neskončne modernizacije.

V zgodovini moderne in sodobne umetnosti so premisleki umetnikov o fenomenu naravnega okolja na ravni reprezentacije prisotni že vse od pojava industrijskih revolucij, a so v preteklih desetletjih nekateri umetniki prevzeli aktivnejšo vlogo in začeli svoje ustvarjalne prakse interdisciplinarno povezovati z znanostjo in drugimi polji družbenega delovanja. To usmeritev povzema tudi pričujoča skupinska razstava, ki predstavlja analitične in angažirane ustvarjalne odzive umetnic in umetnikov na aktualne teme kot so ekologija, posledice poseganja v prostor, razmerje med človeškim in nečloveškim, preseganje dualizma kultura- narava in prihodnost človeške vrste.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

Gostovanje skupinske razstave Nova doba v MSU - Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu

Kustos razstave: Miha Colner, GBJ

Koordinator razstave: Vesna Meštrić, MSU Zagreb

Trajanje razstave: 13. september do 30. oktober 2022

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja