Skip to main content
V Posavju 6° C Torek, 23. 2024
28.08.2020
12:21
Delavnica animiranega filma v Krškem
Foto: ePosavje.com
Od 26. do 29. avgusta v Krškem poteka delavnica animiranega filma. Pogovarjali smo se z mentorjem, Brežičanom Leonom Vidmarjem.

"Animirani filmi niso samo risanke za otroke"

Pogovarjali smo se z Brežičanom Leonom Vidmarjem

KRŠKO Zadnji avgustovski teden v Krškem mineva v znamenju filmskih delavnic. Od ponedeljka do četrtka je potekala mladinska filmska delavnica, ki je bila namenjena namenjena predvsem mladim od 10 let naprej, ki jih zanima filmska/video produkcija s poudarkom na družbeno angažiranih temah, od srede pa je v teku delavnica animiranega filma. Slednja bo trajala še do sobote, ob robu delavnice pa smo se o animiranih filmih pogovarjali z Brežičanom Leonom Vidmarjem, filmskim animatorjem in med drugim prejemnikom nagrade Vesna za najboljšo animacijo na Festivalu slovenskega filma za animirani lutkovni film Slovo, s katerim se je uvrstil na številne mednarodne festivale.

"Zanimanje za animacijo obstaja"

"Animirani filmi niso samo risanke za otroke"

Kot pravi sogovornik, je zanimanja za animacije na delavnicah, katere vodi, je dovolj. "Problem je v tem, da je v tej smeri premalo izobraževanja že na splošno. Splošna razgledanost o risankah gre bolj v smeri razmišljanja - aha, to je nekaj za otroke samo doma. Dejstvo je, da so v tujini zelo močni animirani filmi za odrasle. Ko sem bil na enem največjih festivalov v Franciji, je to tisoče ljudi, ki to gledajo," o izkušnjah dodaja Vidmar.

In kako je pri nas?

Po njegovih besedah se v Sloveniji vpeljava filmske vzgoje v osnovne šole pripomogla k temu, da bo prišlo do ljudi. "In da animirani filmi niso samo risanke za otroke," še pove sogovornik.

O mladinski filmski delavnici v Krškem več v torek ob 20. uri v oddaji Posavski tednik.

(bš)

video
krško
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja