Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
03.06.2021
10:47
Maja Šubic, Nevarna razmerja
Foto: Nina Sotelšek, Mestni muzej Krško
V petek, 4. junija, bodo v Galeriji Krško odprli razstavo Nevarna razmerja, akademske slikarke Maje Šubic, ki sodi med redke avtorice_je na Slovenskem, ki ustvarjajo v tehniki prave freske.

Maja Šubic tehniko prave freske goji že vseskozi, saj je poslikala vrsto sakralnih in profanih objektov, obenem pa je presegla ustaljene okvire tega tradicionalnega slikarskega medija, ko je fresko prenesla na prenosne nosilce, kot sta lehnjak in keramika. S tehniko freske na prenosnih nosilcih se bo predstavila tudi v Galeriji Krško, ki s svojim nekdaj sakralnim ambientom, zaznamovanim z razgibano baročno arhitekturo kot odsevom miselnih obzorij preteklih stoletij, slikarki predstavlja bogato interpretativno izhodišče.

Šubičeva je posegla v ikonografijo poznega srednjega veka in za razstavo ustvarila fragmentarne upodobitve znanih motivov gotske umetnosti, v katerih se tesno prepletata fantazija in realnost, ki sta spremljali predstavni svet poznosrednjeveškega človeka. Sakralna motivika črpa iz mističnega pola verske izkušnje, ki se je napajala v tolažbi usmiljene Božje Matere in trpečega Kristusa, profana pa posega v simbolni svet, kakršnega uteleša priljubljen motiv enoroga.

Slikarka nas popelje v svet preteklosti, ki je v svoji slikovitosti, veri, domišljiji, mističnosti, celo iracionalnosti na prvi pogled precej drugačen od racionalno zastavljenega in v dvom usmerjenega današnjega časa, obenem pa nam skozi drobce tedanjega imaginarija odstira svet, katerega duhovni horizont je še dandanes nadvse privlačen.

Kustosinja razstave je umetnostna zgodovinarka in mag. Andreja Rakovec.

Maja Šubic / Nevarna razmerja

petek, 4. 6., ob 19.00 uri Galerija Krško
Valvasorjevo nabrežje 4, Krško

Trajanje razstave: 4. junij – 31. julij 2021

(eP)

krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam