Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
04.10.2019
18:50
Grafika: ePosavje
Iz Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki v petek, 18. oktobra, vabijo na odprtje razstave Nande Vidmar - retrospektivna razstava.

Nande Vidmar: Retrospektivna razstava

4. oktobra ob 18. uri v Kostanjevici na Krki

KOSTANJEVICA NA KRKI Nande Vidmar je eden ključnih predstavnikov slovenskega ekspresionizma in nove stvarnosti. Njegov opus je pomemben za razumevanje likovnih pojavov na Slovenskem, pa tudi v širšem mednarodnem miljeju, saj je v zgodnjem obdobju ustvarjal pod vplivom nemške skupine Die Brücke in avstrijskega ekspresionista Oskarja Kokoschke. Čeprav je leta 1978 prejel Prešernovo nagrado, je bil za časa življenja kot slikarska osebnost znotraj likovnega kanona potisnjen na obrobje. Tako slogovno kot vsebinsko je vplival na delovanje svojega mlajšega brata, grafika in slikarja Draga Vidmarja. Nande Vidmar se je po prvi svetovni vojni izpopolnjeval na Dunaju, v Dresdnu in Parizu. Slikarstvo je študiral na zagrebški Akademiji za likovno umetnost. Bil je tudi član dunajskega umetnostnega združenja Hagenbund. Retrospektivna razstava bo priložnost za celovitejše razumevanje avtorjevega opusa ter za njegovo slogovno in motivno umestitev v domač in srednjeevropski prostor.

petek, 4. oktobra 2019
18:00 Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki

Razstavo bo predstavil kustos Galerije Božidar Jakac in kustos razstave dr. Robert Simonišek, razstavo bo odprla Maja Bahar Didović, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

(Galerija Božidar Jakac, bš, ep)

galerija božidar jakac
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja