Skip to main content
V Posavju 4.7° C Torek, 23. 2024
14.04.2022
08:57
Okrogla miza, Miloš Poljanšek
Foto: Posavski muzej Brežice
V Posavskem muzeju Brežice so pripravili okroglo mizo v spomin na Miloša Poljanška.

Okrogla miza v spomin na Miloša Poljanška

BREŽICE V ponedeljek, 11. aprila 2022, je v Posavskem muzeju Brežice v sodelovanju z Društvom za oživitev mesta Brežice potekala okrogla miza v spomin na Miloša Poljanška (4. 4. 1923–26. 4. 2020), rojenega Brežičana, begunca iz Štajerske, dijaka v okupirani Ljubljani, ilegalca v vrstah osvobodilnega boja, zapornika, taboriščnika v koncentracijskem taborišču Neuengamme pri Hamburgu, od leta 1993 dejavnega v slovenski organizaciji preživelih taboriščnikov, učitelja, tenkočutnega slavista, gimnazijskega ravnatelja, republiškega sekretarja za kulturo, poslanca, podpornika ustvarjalcev, prvega in častnega predsednika Glasbene mladine Slovenije, predsednika prosvetno kulturnega sveta SRS, sekretarja Sveta za prosveto in kulturo, člana Glavnega odbora SZDL, sekretarja občinskega komiteja ZKS Ljubljana Šiška, častnega občana Brežic in še marsikaj. Pogovor sta sooblikovali dr. Ivanka Počkar, etnologinja z dušo in srcem, dolgoletna sodelavka Posavskega muzeja Brežice in članica Društva za oživitev mesta Brežice, in gostja Bojana Žokalj Jesih, nečakinja Miloša Poljanška. Dogodka sta se udeležila tudi Poljanškova hči Tadeja in sin Dejan.

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Miloš Poljanšek se je rodil v pekovski družini v Brežicah. Njegov oče Ignac Poljanšek II (1891–1968) je bil sin pekovskega mojstra Ignacija Poljanška I (1858–1910), prvega peka v Brežicah. Diplomiral je leta 1953 na Oddelku za slavistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Posvetil se je politiki, kulturni politiki in pedagoškemu delu. O svojih spominih na dni v taborišču je napisal in v samozaložbi izdal monografijo z naslovom Sonce tisočih je utonilo v morju – Koncentracijsko taborišče Hamburg- Neuengamme 1938–1945 (Ljubljana, 2002). Posvetil jo je svojim zvestim prijateljem, ki taborišča niso preživeli. V njej je podrobno opisal, kaj se je dogajalo z desettisočglavo množico, ki se je borila za svoje življenje, večina pa končala v katastrofi taboriščnega ladjevja. Po končanem študiju slavistike je bil Miloš Poljanšek zaposlen v državni službi. Nekaj časa je bil novinar na Radiu Ljubljana, profesor slovenščine na brežiški gimnaziji, poslanec, republiški sekretar za kulturo (minister), predsednik Prosvetno-kulturnega zbora in do upokojitve ravnatelj na Šubičevi gimnaziji. Sodeloval je pri kulturnih dogodkih in bil imenovan tudi za častnega občana Brežic. V mladosti je bil zaljubljen v slovenske gore, bil je alpinist in nekaj časa hokejist. Bil je zavzet član ZZB NOB Slovenije, med drugim tudi predsednik komisije za internirance in izgnance ter druge žrtve vojnega nasilja. Ustvaril si je družino z ženo Mičo, učiteljico telovadbe, in otrokoma Tadejo in Dejanom.

Miloš Poljanšek je bil z Brežicami močno povezan in Brežičani z njim. Rad se je odzval na vabila in je bil zvest podpornik Društva za oživitev mesta Brežice ter drugih brežiških kulturnih in izobraževalnih ustanov, še posebej muzeja. Njegova povezanost z muzejem se kaže v doniranih predmetih in zgodbah. Naš dragi prijatelj Miloš Poljanšek je spremljal naše delo in bil vesel novosti in uspehov. Redno je pisal direktorici in muzeju ter spodbujal naše delo ter mu dajal poseben zagon. Tako smo še bolj veseli, da se je ta dogodek odvijal prav tu v Posavskem muzeju Brežice.

Predstavitev življenja in dela Miloša Poljanška je del programske enote Pomembne žene in možje v 19. in 20. stoletju – družina Poljanšek, ki jo je v letu 2021 pripravilo Društvo za oživitev mesta Brežice. Projekt je vodila dr. Ivanka Počkar v sodelovanju z drugimi člani društva.

Vir: Posavski muzej Brežice in dr. Ivanka Počkar, Društvo za oživitev mesta Brežice
Fotografije: Posavski muzej Brežice

Objava je sofinancirana s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

brežice
posavski muzej brežice
fotogalerija

Pridružite se nam