Skip to main content
Četrtek, 28. marec 2024
05.08.2021
10:15
Po Posavju z žlico in čašo
Foto: Posavski muzej Brežice
V četrtek, 29. julija 2021, so na terasi Posavskega muzeja Brežice odprli novo razstavo Po Posavju z žlico in čašo.

Po Posavju z žlico in čašo

BREŽICE Večzvrstna razstava Po Posavju z žlico in čašo povezuje različne projekte in teme, časti našo prehransko dediščino ter »podpira« Slovenijo, ki nosi naziv Evropska gastronomska regija 2021. Tokratna razstava povezuje pet projektov in jih prepleta v enovito pripoved. Kot je na odprtju povedala slavnostna govornica in soavtorica razstave dr. Ivanka Počkar, je bilo povezovanje raznolike dediščine v zadnjih štirih letih prepleteno v izvajanju petih projektov, povzetih v razstavi.

Velika skrb za dišavnice in začimbnice

"Z največjimi žlicami so nemara zajemali Ajdi, z veliko žlico pa v prenesenem pomenu tudi posavski ljudje, kadar jim je dobro šlo. Zgodbe o žlici, čaši in kozarcu, navsezadnje tudi navadni vinogradniški kupici, so strnjene v en in en sam vzdih, da bi mogli nahraniti lačna usta s kakovostno domačo hrano in odžejati suha grla z dobro vodo ali vinom. Resnice o negi domačih, šolskih in grajskih vrtov poleg zelenjave, cvetja in sadja sporočajo o veliki skrbi za dišavnice in začimbnice. Začimbe in začinjanje pa se posebej kažeta skozi jezik in narečne besede," pravi dr. Ivanka Počkar.

Krškopoljec

In nadaljujejo, "da so v velikem delu Posavja, kjer je bila posebej pomembna prašičereja in svinjska mast, jedi »začinjali« z mastjo in ocvirki. Gojili so domače ali udomačene vrste zelenjave, sadja in začimbnic, višji družbeni sloji tudi tuje oz. uvožene, kot so denimo še leta 1918 Faleskinijevi z Libne pri Krškem imeli velike nasade špargljev. Stoletja pa so redili in spet redijo edino še ohranjeno domačo pasmo prašičev krškopoljcev, ki dajejo izjemno aromatično in kakovostno meso, slanino, mast in ocvirke."

Fotogalerija (Foto: Posavski muzej Brežice):

Več avtorjev razstave

Razstavo je soustvarilo več avtorjev, Alenka Černelič Krošelj, Stanka Glogovič, Boštjan Kolar, Oži Lorber, Maja Marinčič, Andreja Matijevc, Anja Medved, dr. Ivanka Počkar, Jana Puhar, oblikovala pa Polona Zupančič. Za konservatorsko restavratorska dela so poskrbeli vodja delavnice Aleš Vene in sodelavci Nives Slemenšek in Davorin Prah ter Jože Lorber.

(Posavski muzej Brežice, bš, eP)

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam