Skip to main content
V Posavju 16.8° C Četrtek, 2. 2024
07.02.2023
12:46
Počitniške delavnice v Posavskem muzeju Brežice
Foto: ePosavje.com
V Posavskem muzeju Brežice so v času zimskih počitnic znova pripravili Zimsko grajsko dogodivščino.

Počitniške delavnice

BREŽICE V Posavskem muzeju Brežice so z najmlajšimi obiskovalci spoznali dva kmečka upora - vseslovenskega iz leta 1515 in hrvaško-slovenskega iz leta 1573, delavnice, ki so jih pripravili, pa so nekako posredno povezali s tem obdobjem. Mi smo se pridružili tisti, na kateri so izdelovali pečatnike.

Pečatniki in grbi mest

"Najprej smo si ogledali razstavo kmečkih uporov, predstavila nam jo je naša zgodovinarka, kustosinja Mihaela Kovačič. Delavnico smo povezali s pečatniki, ki so nastali v tem obdobju. Na njih so bili običajno upodobljeni grbi mest in zato smo naredili povezavo s temi pečatniki," je povedala Anja Medved iz Posavskega muzeja Brežice.

Po pečatih pisava

Drugi dan delavnice so namenili pisavi oz. kaligrafiji. "V tem obdobju so nastale prve tiskane besede, mi pa smo šli še en čas nazaj, ko so pisali na roke, s kaligrafijo, s karolinško minuskulo in kasneje z gotico," dodaja sogovornica.

Na delavnicah je tokrat sodelovalo okoli 20 otrok

Počitniške grajske dogodivščine so vedno dobro obiskane, tokrat se jih je udeležilo okoli 20 otrok.V dnevih skupnega druženja pa poskrbijo, da se otroci zabavajo, družijo in pridobijo nova znanja.

posavski muzej brežice
brežice
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja