Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
30.04.2020
15:10
Pop art
Andy Warhol »Diptych Marilyn« (1962), akril na platnu, 205 x 144 cm
Kulturno umetniško društvo Budna vas je pod vodstvom Elene Sigmund, prof.likovne pedagoginje in vodje Male akademije, v petek 24. aprila 2020 izvedlo prvi webinar na temo Pop art.

Prvi webinar na temo POP ART uspešno izpeljan

SEVNICA Pop art je umetniška smer osnovana na upodabljanju objektov masovne kulture in je usmerjena na zabavo, trgovanje ali prodajo in ne tako zelo na iskanje globine smisla.

V obdobju, ko nam korona virus in vsi ukrepi oblasti še vedno ne omogočajo življenja, kot smo ga bili vajeni, smo se tudi mi bili primorani umakniti na splet. Tema webinarja je bilo spoznavanje umetniške smeri Pop art. Elena Sigmund je v skoraj dve urnem predavanju predstavila izvor te umetniške smeri in njen razvoj, najpomembnejše svetovne avtorje in njihova najbolj znana dela. Dvajset poslušateljev, večinoma učencev Male akademije ter ostalih zainteresiranih, ki so se predhodno prijavili, je med potekom webinarja imelo tudi možnost postavljanja vprašanj.

Pop art se je začel v Veliki Britaniji in ZDA ob koncu petdesetih in začetku šestdesetih kot nasprotje abstraktnega ekspresionizma. Največ uspeha je bilo doseženega v Združenih državah Amerike s centrom v mestu New York. Glavno vlogo v razvoju smeri umetnosti pop art so igrali: reklama, moda, trendi, blagovne znamke in različna sredstva popularizacije in komercialnega napredka.

Kaj se upodablja v pop artu?

  • portrete znanih oseb, - predmete in tudi hrano in pijača, - motivi stripov, 
  • logotipi in emblemi.

Jezik pop arta:

  • nasičene barve,
  • tehnika kolaž,
  • uporaba nelogično povezanih med seboj predmetov na enotni slikarski podlagi,
  • večkratno ponavljanje enakega elementa,
  • groteskno povečanje majhnih predmetov,
  • uporaba struktur in sodobnih materialov,
  • umetniško delo vključuje napise, slogane in lahko celo zgleda kot reklamni plakat.

Prvi koraki v pop artu so bili povezani z »Neodvisno skupino« umetnikov in arhitektov, ki je bila ustanovljena leta 1952 v Londonu. Prvi so zaželi uporabo sodobnih pristopov, tehnik in materialov pri izdelavi umetnin. Motivi so postali predmeti masovne velemestne kulture. Vidnejša predstavnika skupine so Eduardo Paulozzi in Richard Hamilton.

Londonski umetniki so si zadali nalogo preučevanja psihološkega vpliva masovne kulture, njen smisel in vsebino. Privlačili so jih tehnika kolaža in metode tiska reklam. »This is tomorrow« je umetniška razstava 12. skupin slikarjev in kiparjev, v Whitechapel Art Gallery, London.

Pop art v ZDA

V ameriškem pop artu se poudarja estetika banalnega. Umetniki Pop arta so črpali navdih iz ikonografskega repertoarja porabniškega sveta. Svoje gledalce so s tem želeli spodbuditi k dejavnemu sodelovanju. Raziskovali so embalaže in produkte masovne uporabe. Jedro pop arta v ZDA so predmeti, ki jih populacija različnih socialnih slojev skupno uporablja, kar naj bi delalo ljudi enakovredne.

Učenci Male Akademije so dobili tudi nalogo, da upodobijo znano osebo, ki jim jo je določila mentorica Elena Sigmund, ter da lahko uporabijo tehniko Pop arta, ki so jo dobro spoznali. Njihova dela bomo predstavili v prihodnje. Spremljate Malo Akademijo in Kulturno umetniško društvo Budna vas tudi na Facebooku.

Tadeja Dobriha, predsednica Kulturno umetniško društvo Budna vas

sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice