Skip to main content
V Posavju N/A° C Sobota, 20. april 2024
26.11.2019
19:47
Brusači Radeče
Foto: Doroteja Jazbec
V petkovem večeru je Folklorno društvo Brusači Radeče pripravilo predstavitev knjige Povedal' so in zgoščenke Sem vprašal mamico tudi na Svibnem.

Predstavitev knjige in zgoščenke radeških Brusačev na Svibnem

RADEČE Pripovedovalci Ana Brinjevec, Ludvik Kmetič, Angela Medved, Marinka Medved, Ivana Novak in Milan Strnad, na osnovi zgodb katerih je bila med drugim spisana knjiga, namreč izhajajo tudi iz svibenskega okoliša.

Dogodek je povezovala Jerneja Novak po scenariju, ki ga je pripravila Dalija Zupanc, mentorica plesne skupine (obe članici društva), nastopili pa so tako radeški Brusači kot domačini s Svibna.

Knjigo, ki je pomemben dokument zapisov, kako so ljudje nekoč odraščali, se družili in delali, in kakšni običaji so krojili njihova življenja, je izdalo društvo, levji delež opravljenega dela pa gre pripisati predsednici FD Brusači Radeče, Cvetki Hudoklin, ki je zadnjih pet letih namenila realizaciji zastavljenega projekta.

Časi, ki segajo skoraj stoletje nazaj v preteklost, so bili resnično v marsičem zelo drugačni od današnjih, kar je skozi pripovedovanja nazorno opisano znotraj treh sklopov: od košnje do ličkanja; od zibelke do groba in praznično leto.

Zapise pripovedovalcev je vestno pretipkala, in preoblikovala ter večkrat obiskala pripovedovalce, nato pa zapise s pomočjo Zdenke Hudoklin, ki je knjigo lektorirala, predala Nevenki Flajs, katera je poskrbela za oblikovni del in pripravo za tisk.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

Besedilo in stare fotografije iz osebnih družinskih arhivov knjige lepo dopolnjuje zgoščenka, saj so na njej zbrane ljudske pesmi, katere so pevci Folklornega društva Brusači Radeče posneli v studiu Radia Ognjišče.

Kulturni program predstavitve so oblikovali člani Folklornega društva Brusači Radeče, z ljudsko pesmijo in z značilnimi plesi za določene običaje, kot tudi s humornimi podrobnostmi, s katerim so zbranim prikazali denimo, kako je med plesom zaropotala metla (včasih med vzklikom "beksl") in so fantje na ples povabili dekle, katero so radi videli.

Otroci, ki delujejo v okviru Otroške folklorne skupine Svibančki, so na prikupen način prikazali, kako so se nekdaj dopolnjevali smeh, ples in igra ter zbranim izvabili nasmehe na obraze, Ljudski pevci iz Svibnega pa so med drugim zapeli Moja kosa je križavna - pesem je namreč vedno spremljala kmečka opravila, kar nakazuje tudi, da so ljudje nekoč delali v duhu veselja.

Ob koncu se je predsednica FD Brusači Radeče, Cvetka Hudoklin, zahvalila pripovedovalcem in nekaterim njihovim družinskim članom, sodelujočim na prireditvi ter nekaterim donatorjem, ki so bili prisotni.

Predstavitev knjige in zgoščenke je spremljala razstava starih fotografij, katere so tudi objavljene v knjigi - teh je skupno 340, izbor tistih s svibensko tematiko pa je bil izobešen v prostorih tamkajšnje podružnične šole na razstavnih panojih – na njih je marsikdo prepoznal ali sebe ali svoje sokrajane.

Druženje se je nadaljevalo ob zakuski, na katerem ni niti manjkalo korenčkove torte (ki je omenjena tudi v izdani knjigi) po receptu iz knjige Albine Medved iz leta 1929, katero je naredila snaha Alenka pripovedovalke Angele Medved.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja