Skip to main content
Petek, 29. marec 2024
09.06.2020
12:06
Razstava Društva ljubiteljev fotografije Krško
Grafika: ePosavje.com
V krški Dvorani v parku je bila na ogled razstava del Vita Marina z naslovom Moji domači, ki so jo v Društvu ljubiteljev fotografije Krško pripravili v okviru Blaževih dnevov.

Razstava fotografskih del Vita Marina

Razstava v sklopu Blaževih dnevov

KRŠKO Društvo ljubiteljev fotografije Krško je v Dvorani v parku postavilo razstavo v okviru Blaževih dnevov na temo Fotografija. Kot je povedala Jožica Mikek Veber, predsednica Društva ljubiteljev fotografije Krško, "predstavljamo strica od Blaža Mirta (dolgoletnega člana društva, po katerem se imenujejo Blaževi dnevi, op. p.). Njegovo umetniško ime je sicer Vit Marin. Lani smo ga predstavili kot slikarja, letos pa ga predstavljamo kot fotografa. Še posebej smo veseli, da je družina Mirt z Velikega Kamna in sorodniki zbrala kup fotografij iz njegovega opusa."

Fotografije dveh desetletij

Razstavljene fotografije so nastale v obdobju dveh desetletij. "Fotografije so nastajale okrog 1960, 1970 in se posebej je poudarek na življenju na vasi. Nekoč je bilo to življenje skromno, kar se iz fotografij tudi čuti. Skromno, veselo in žalostno po svoje. Smrt in rojstvo sta del življenja in na vseh fotografijah se to lepo vidi," dodaja sogovornica.

Kdo je bil Vit Marin?

Vit Marin je bil fotograf, pa tudi kipar, grafik in slikar, rojen leta 1929. Z umetnostjo se je začel ukvarjati v 60. letih, ko je sledil modernističnim gibanjem v Ljubljani, v Krškem pa je prvič razstavljal leta 2006, ko se je predstavil s svojimi kiparskimi in slikarskimi deli. "Vit Marin je bil zanimiv avtor, izhaja z Velikega Kamna. Deloval je v Ljubljani, celo na Viba filmu in njegov opus še sploh ni raziskan. Po smrti so sorodniki stvari prevzeli in iz Nemčije gradivo prepeljali v domač kraj in shranili. Osebno me je presenetilo to, da ni bil samo fotograf. Kot kipar se je že predstavil v Podsredi, velike skulpture so še vidne na Velikem Kamnu, pa tudi v tej Dvorani v parku se je predstavil kot grafik," nam je še povedala Jožica Mikek Veber.

Podobno razstavo želijo pripraviti tudi naslednje leto

V društvu želijo pripraviti podobno razstavo Vita Marina tudi naslednje leto. "Življenje na vasi je bilo zelo slikovito, ni bilo enolično. Še posebej se me je dotaknilo to, da je ljudi postavil v okolje. Želel je, da so izpostavljeni čim bolj tako kot so živeli," še dodaja sogovornica. Tokratna razstava bi morala biti postavljena že v marcu, ravno v času, ko se je začela epidemija novega koronavirusa.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja